Index Vakbarát Hírportál

Megint felrobbanthattak egy gátat Ukrajnában

2023. június 11., vasárnap 19:03 | aznap frissítve

Az orosz katonák felrobbantották a Mokri Jali folyón található gátat – állítja az ukrán hadsereg. Elmondásuk szerint az akció célja az volt, hogy lassítsák az ukrán ellentámadást.

A hét első felében a Nova Kahovkában található nagy víztározó gátja robbant fel. A robbantás végrehajtásával a két fél egymást vádolta meg. Az incidens súlyos katasztrófát okozott, több ezer embert evakuálni kellett.

Most egy újabb gát robbanhatott fel, bár ennek a robbantásnak valószínűleg kisebb lesz a hatása. Az Ukrajinszka Pravda szerint a robbantásról először az ukrán hadsereg adott hírt, amelynek egyik szóvivője szó szerint azt közölte:

A Mokri Jali folyónál a megszállók felrobbantottak egy gátat, aminek következtében a folyó mindkét partját elöntötte a víz. Ez azonban nem befolyásolja az Ukrán Fegyveres Erőknek a Tavrija irányában folytatott támadó hadműveleteit.

A szóvivő arra is emlékeztetett, hogy az oroszok először egy kisebb gátat robbantottak fel a karlivkai víztározónál (az az eset még két héttel ezelőtt történt, videó is készült róla). 

Utána jött a kahovkai víztározó felrobbantása, amit – elmondása szerint – több kisebb vízi létesítmény robbantása követett még a Zaporizzsjai területen. Ebből arra következtetnek, hogy az oroszok az ukrán támadás lelassítása céljából semmisítik meg a víztározókat, és így tettek most a Mokri Jali folyónál is.

A folyó egyébiránt nem messze található attól a településtől, Blahodatnétól, amelyet kézzelfogható bizonyítékok alapján már elfoglaltak az ukránok.

Folytatják a támadást, kemény csapásokat hajtanak végre

A szóvivő azt is leszögezte, hogy az említett falu, Tavrija irányában folytatja a támadást az ukrán hadsereg. Mint mondta, az ukrán csapatok eddig védekeztek ezen a szakaszon, de nemrég támadásba mentek át. Elmondása szerint ennek az offenzívának az első kézzelfogható eredménye volt Blahodatne visszafoglalása is.

Napközben az ukrán hadsereg egy olyan videót is közzétett, amelyen állításuk szerint az látható, hogy Tavrija térségében kemény csapást hajtanak végre egy tavrijai orosz bázis ellen. 

Az akcióban három raktárépületet felrobbantottak, 68 orosz harci eszközben károkat okozhat, és több tucat, nagyjából ötszakasznyi katonát megöltek vagy megsebesítettek – közölték. 

A háború fejleményeit vasárnap is percről perce közvetítjük ebben a cikkünkben.

Rovatok