Index Vakbarát Hírportál

Súlyos összegekkel büntetheti Magyarországot az EU migrációs ügyben

2023. június 11., vasárnap 10:04

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának vendége volt. A politikus szerint puccsszerűen akarják áterőltetni az EU új migrációs csomagját.

A szöveget, amelyről a döntés megszületett az Európai Tanácsban, fél órával hamarabb kapták csak kézhez a miniszterek, államtitkárok – ismertette Hidvéghi Balázs, hozzátéve, hogy Magyarország és Lengyelország is a javaslat ellen szavazott, míg több más, elsősorban közép-európai tagállam tartózkodott.

Most egy olyan rendszert akarnak erőltetni, amely pénzügyi bírsággal sújtaná azokat, akik nemet mondanak az illegális migrációra, és ráerőlteti a tagállamokra azt, hogy az unióba illegálisan érkező bevándorlókat be kelljen fogadni – mondta a politikus.

Tudható, hogy ha egy ország nemet mond az illegális bevándorlókra, akkor csaknem nyolcmillió forintot kellene minden egyes be nem fogadott migráns után fizetnie az uniónak, ami teljesen elképesztő és felháborító

 –  közölte Hidvéghi Balázs.

A német és a spanyol kormány is „zsarolási pozícióban″ van

Hidvéghi Balázs szerint az Európai Tanács egy olyan rendszert javasol, amely bizonyos számítások alapján az unió különböző részeire szórná szét az illegális bevándorlókat. Kitért arra, hogy a javaslat szerzője nincs megnevezve, de lehet tudni, hogy kik állnak mögötte.

Hozzátette: említeni kell azokat a kormányokat is, amelyekben baloldali többség van, vagy a baloldal zsarolási pozícióban van, ilyen a német és a spanyol kormány. Ők olyan rendszert akarnak kialakítani, amelyben az illegális migráció a mindennapok részévé válna, és ezt át akarják erőltetni a kormányokon.

„Továbbra is aktív az a kör, amely politikai programként tekint a bevándorlásra, azt gondolja, hogy az európai kultúrát úgy lehet átalakítani, ha minél több más kultúrájú embert engedünk be minél gyorsabban, és akkor az a multikulturális álomvilág elérkezik, amiben ők hisznek″ – fogalmazott.

Meg kell akadályozni, hogy a javaslat megvalósuljon

Hidvéghi Balázs fontosnak nevezte az ellenállást abból a szempontból is, hogy kimondják: a határokat csak legálisan lehessen átlépni. Ha illegálisan jön valaki, minden körülmények között vissza lehessen szállítani oda, ahonnan jött – húzta alá.

A kérdésre, miszerint meg lehet-e akadályozni azt, hogy az állásfoglalásból rendelet legyen, az EP-képviselő elmondta: a következő lépés egy, a javaslatról szóló háromoldalú tárgyalás az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között.

Emlékeztetett arra, hogy a parlamentben néhány hónapja már egy erősen migrációpárti állásfoglalás született, miszerint a migrációt érintő kérdésben csak konszenzussal lehet dönteni, nem egyszerű többséggel, ahogy most történt a miniszteri megbeszélésen.

A mostani fejlemény szembemegy a tanács korábbi állásfoglalásaival. Erre alapozva, és a kemény magyar pozíció tartásából kiindulva, meg kell akadályozni, hogy a javaslat megvalósuljon

– mondta Hidvéghi Balázs.

Orbán Viktor elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot

Mint írtuk, az Európai Unióban nemrég egy olyan döntés született, amely alapjaiban változtathatja meg a migrációs helyzet kezelését, ugyanis bevezetnék a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között. 

A VÉGLEGES MEGÁLLAPODÁST A JELENLEGI UNIÓS INTÉZMÉNYI CIKLUS VÉGÉRE, 2024 TAVASZÁRA TERVEZNÉK ELÉRNI. 

Orbán Viktor az EU javaslatát   elfogadhatatlannak   nevezte az ezzel kapcsolatban közzétett Facebook-posztjában. Úgy vélte, hogy  „Brüsszel visszaél a hatalmával”, és „erővel akarják áttelepíteni Magyarországra a migránsokat”.

Rovatok