Index Vakbarát Hírportál

Hatott Ukrajnára a brüsszeli magyar vétó

2023. június 11., vasárnap 06:28

Az ukrán parlament egy évvel meghosszabbította az ukrán nyelvre történő átállást azokban az iskolákban, ahol az oktatás valamelyik uniós ország nyelvén folyik. A döntés mögött a magyar kormány vétója állhat. Szijjártó Péter Brüsszelben kijelentette: Magyarország nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy Európai Békekeretből fizessék ki az Ukrajnának fegyvert szállító országokat, amíg nem történik előrelépés a kárpátaljai magyarok ügyében.

Az ukrán parlament jóváhagyta a 9332. számú törvénytervezetet, amely 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az ukrán nyelvre való átállást azokban az iskolákban, ahol az oktatás valamelyik Európai Uniós ország nyelvén folyik – írja az Ukrajinszka Pravda.

Az ukrán parlament döntése az oktatási törvény záró és átmeneti rendelkezéseit módosítja. A magyar kormány attól tartott, hogy amennyiben az eredeti tervek szerint már idén szeptemberben hatályba lép a szabályozás, az a magyar és más kisebbségi oktatási intézmények megszűnéséhez vezet. 

A jogszabályt a következőképpen módosítják: „Ukrajna azon nemzeti kisebbségeihez tartozó személyek, akiknek nyelve az Európai Unió hivatalos nyelve is, és akik 2018. szeptember 1-je előtt kezdték meg az általános és középfokú oktatást az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-jéig továbbra is az e törvény hatályba lépése előtti szabályok szerint részesülnek ilyen oktatásban, az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számának fokozatos növelésével”. 

Mindez tehát azt jelenti, hogy az intézményeknek idén szeptemberben nem kell átállniuk ukrán nyelvre. 

Szankciók és a kárpátaljai magyarok

„Az mégiscsak elfogadhatatlan, hogy miközben Magyarországon immár több mint 1300 iskolában és óvodában fogadtak be ukrán menekült gyermekeket és diákokat, addig a jelenlegi ukrán szabályozás értelmében szeptember elsejétől a megszűnés réme fenyegeti a 99 magyar alap- és középfokú iskolát Kárpátalján” – mondta Szijjártó Péter még márciusban. 

A külügyminiszter azt is közölte, hogy Magyarország számára ez elfogadhatatlan. A miniszter egyúttal figyelmeztetett mindenkit, hogy az ukrán kisebbségi törvény alapvetően befolyásolja a kormány hozzáállását az ukrán európai uniós integrációhoz. Szijjártó Péter pár hete Brüsszelben

részben ezzel magyarázta azt is, hogy a magyar kormány miért nem támogatja az unió 11. Oroszországgal szembeni szankciós csomagját.

Mint mondta, Magyarország nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy az Európai Békekeretből fizessék ki az Ukrajnának fegyvert szállító országokat mindaddig, ameddig Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájáról nem távolítja el az OTP-t, és nem történik előrelépés a kárpátaljai magyarok ügyében. 

Az ukrán propaganda működik a kisebbségi törvény ügyében, ami nekem azért nem meglepő, mert lassan kilenc éve tárgyalok kisebbségi ügyekről ukrán miniszterekkel, és eddig mindig ezt hallottam. Szeptember elsején a valóság rá fogja rúgni az ajtót mindenkire

– mondta Szijjártó, hozzátéve: a kisebbségi törvény szerint a magyar kisebbségi iskolák működése jogilag nem lesz lehetséges.

Rovatok