Index Vakbarát Hírportál

Saját ügyvédje verheti be az utolsó szöget Donald Trump koporsójába

2023. június 12., hétfő 07:59

A Donald J. Trump volt amerikai elnök ellen eddig benyújtott két vádirat − az egyiket a manhattani kerületi ügyész, a másikat az igazságügyi minisztérium különleges ügyésze nyújtotta be − nagyon különböző bűncselekményekkel vádolja őt, de egy dolog közös bennük: mindkettő − legalábbis részben − saját ügyvédjeinek szavain alapul.

A 49 oldalas szövetségi vádiratban, amelyben azzal vádolják, hogy a Fehér Házból való távozása után titkos dokumentumokat tartott meg, és megakadályozta a kormányzatnak a dokumentumok visszaszerzésére irányuló erőfeszítéseit, a potenciálisan legsúlyosabb bizonyítékok jelentős része az egyik ügyvédje, M. Evan Corcoran feljegyzéseiből származik − írja a The New York Times

Corcoran jegyzetei, amelyeket először egy iPhone-ra rögzített, majd papírra írt, lényegében az egy az egyben az ügyészek kezébe adták az ügyek felépítéséhez szükséges térképet. A vádirat szerint Trump nyomást gyakorolt Corcoranra, hogy akadályozza meg a nyomozókat abban, hogy visszaszerezzék a titkosított anyagok sokaságát, sőt azt javasolta neki, hogy talán jobb lenne hazudni a nyomozóknak, és visszatartani a dokumentumokat.

Az év elején Trump tiltakozása ellenére a nyomozást felügyelő különleges ügyész, Jack Smith a bűncselekmény és csalás alóli kivételre hivatkozva megszerezte a feljegyzéseket. Ez a kivétel a törvény azon rendelkezése, amely lehetővé teszi az ügyészek számára, hogy megkerüljék az ügyvédi titoktartás szokásos védelmét, ha okuk van feltételezni, és a bíró előtt bizonyítani tudják, hogy az ügyfél jogi tanácsokat használt fel bűncselekmény elősegítésére.

Az Igazságügyi Minisztérium kérésének helyt adó döntés, amelyet Beryl A. Howell bíró, a washingtoni szövetségi kerületi bíróság akkori vezető bírája hozott, döntő jelentőségű volt a nyomozás alakja szempontjából.

Trump sorsa most két olyan ember vallomásától és bizonyítékaitól függhet, akiket a védelmére fogadott fel: Corcorantól, aki még mindig a jogi csapatának tagja, és Michael D. Cohentől, korábbi ügyvédjétől, aki segített a New York-i ügyészeknek az arról szóló ügyben, hogy a volt elnök a 2016-os választások előtt hallgatási pénzt fizetett egy pornósztárnak. Cohen 2018-ban bűnösnek vallotta magát szövetségi vádakban, köztük a kampányfinanszírozás megsértésében. Corcorant nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel.

A volt elnök harci kutyának tartotta az ügyvédjeit

Kettejük bevonása a perekbe jól tükrözi a volt elnök azon szokásának veszélyeit, hogy az ügyvédeket inkább harci kutyáknak vagy akár politikai vezetőknek tekinti, mint etikai szabályokhoz kötött jogászoknak.

Most, a hetvenes évei végén Trump még mindig olyan ügyvédeket keres, mint aki először mentorálta, védte és − szavai szerint − „brutalizálta” őt: a könyörtelen és végül az ügyvédi kamarából kizárt Roy M. Cohn.

Trumpnak kedden kell megjelennie a miami szövetségi bíróságon.

Amikor pénteken nyilvánosságra hozták a Trump ellen benyújtott vádiratot, hirtelen világossá vált, hogy Corcoran feljegyzései sokkal kiterjedtebbek és sokkal károsabbak, mint azt korábban gondolták.

„Mi történik, ha egyáltalán nem reagálunk, vagy nem játsszuk az ő játékukat?” − idézte Corcoran Trumpot, amint az a kormányzati tisztviselőkre utalt, akik a dokumentumok visszaadását követelő idézésnek próbálnak érvényt szerezni.

A vádiratban említett feljegyzések aláhúzzák, hogy a vádak milyen mértékben épültek a Trump belső köréből származó bizonyítékokra. Corcoran jegyzetei mellett az ügyészek több alkalmazottjának szöveges üzenetére és egy tanácsadója által róla készített felvételre is támaszkodtak. Az ügyészek lefoglalták a telefonokat és bekérették tanácsadói széles körének dokumentumait.

Rovatok