Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is lemondott Nicolae Ciuca román miniszterelnök

2023. június 12., hétfő 16:58

Lemondott miniszterelnöki tisztségéről Romániában Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn, hogy a koalíciós egyezmény értelmében átadja helyét Marcel Ciolacunak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének.

Rövid sajtónyilatkozatában Ciuca rámutatott, hogy az eredetileg május 25-ére beütemezett lemondását a koalíciós partnerekkel egyetértésben azért halasztották el, mert sürgősebb volt a társadalmi konfliktust lezárni – írja az MTI.

Nicolae Ciuca úgy értékelte, hogy a tanügyi alkalmazottak bérének emeléséről szóló sürgősségi kormányrendeletek hétfői elfogadásával ez a célkitűzés, valamint a tanárok követelései is teljesültek, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a szakszervezetek is megértik, a kormány nem hozhat felelőtlen, populista intézkedéseket.

A liberális politikus nem vont mérleget kormányfői tevékenységéről, csak annyit mondott, hogy a nagykoalíciót egy politikai válság lezárása érdekében hozták létre, amelyeket további válságok követtek.

Hozzátette, hogy mandátuma idején sikerült megőrizni az ország stabilitását.

A PSD, a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult nagykoalíció már a Ciuca-kabinet 2021 novemberében történt beiktatása előtt megállapodott a cseréről, amelyet a – hétfőn felfüggesztett – közoktatási sztrájk miatt halasztottak el néhány héttel.

Már csütörtökön beiktathatják az új kormányt

Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a folytatásról elmondta, hogy gyors váltást terveznek, szerintük a Marcel Ciolacu vezette új kormányt akár már csütörtökön beiktathatja a parlament.

A PNL és a PSD nemcsak a kormányfői, hanem több miniszteri poszton is személycserét tervez, a kormányzati tisztségekért újrakezdődött harc miatt pedig kétségessé vált az RMDSZ további kormányzati részvétele.

Kelemen Hunor szövetségi elnök jelezte, hogy az RMDSZ nem távozik önként a kormányból, de nem zárja ki, hogy kihagyják a következő kabinetből.

Kevés kormányfőnek sikerült kitöltenie a négyéves mandátumot

Nicolae Ciuca a tizedik, parlament által beiktatott miniszterelnöke volt Romániának az utóbbi másfél évtizedben az ügyvivők nélkül, illetve a kormány élére más politikai összetételű kabintettel visszatérő miniszterelnököket egyszer számolva.

A kommunizmus bukása óta eltelt 33 évben a 18, parlament által beiktatott kormányfő közül csak három töltötte ki négyéves mandátumát: Nicolae Vacaroiu (1992–1996), Adrian Nastase (2000–2004) és Calin Popescu Tariceanu (2004–2008).

Rovatok