Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán légierő szóvivője a nyugati támogatásról: Ugye nem gondolja, hogy ennyi elég?

2023. június 12., hétfő 09:29

Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője egy friss interjúban számolt be arról, hogy Oroszország a nyugati szankciókat megkerülve szerzi be a szükséges alkatrészeket a fegyverek gyártásához, valamint arról is szó volt, hogy a Kijev elleni rakétatámadások inkább propagandacélt szolgálnak.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában kifejtette, hogy az orosz támadások azért folytatódnak továbbra is, mert a nyugati szankciók eredménytelenek, és Oroszország folyamatosan kapja a fegyvergyártáshoz szükséges alkatrészeket. 

Úgy véli, az „ellenség” megtalálta a lehetőséget a szankciók kijátszására, így továbbra is kapja azokat az eszközöket, amelyek a fegyverek előállításához kellenek. „Ezért remélem, hogy Oroszországot meg fogják szorongatni a szankciók” – mondta. Ugyanakkor szerinte még ha Oroszországnak van is elég alkatrésze, a gyártási folyamat nem gyors, sőt kifejezetten hosszú időt vesz igénybe.

A szóvivő szerint a háború kezdetén Oroszország meg akarta fosztani Ukrajnát a légitámadás visszaverésének lehetőségétől, ám ez nem jött össze. 

Ha meghódították volna az eget, ma valószínűleg nem lenne államunk. Mert az égbolt a földi hadműveletek sikerének kulcsa. Ha elveszítettük volna az eget, akkor az egész ország Mariupollá vagy Bahmuttá változott volna

– nyilatkozta, hozzátéve, hogy az ukrán légierő másfél hónap alatt teljesen kiűzte az orosz légierőt az Ukrajna által ellenőrzött területről.

Propagandacélok

Arra a kérdésre, hogy miért erősödtek fel a Kijev elleni rakétatámadások az elmúlt időszakban, azt válaszolta, hogy a fővárost eddig is folyamatosan támadták az oroszok, hiszen ez Ukrajna szíve. Májusban azonban az ágyúzások inkább propagandacélokat szolgáltak.

Az orosz erők a keleti irányban nem érték el a kívánt hatást: Bahmutot ugyan elpusztították, de bevenniük nem sikerült és hatalmas veszteségeket szenvedtek. Az offenzíva véget ért, és aktív védekezésre álltak át. Így valamit demonstrálniuk kellett a saját lakosságuknak

– fejtette ki Jurij Ihnat.

Szerinte az Ukrajnába érkezett amerikai Patriot rakétarendszer foglalkoztatja leginkább az oroszokat, akik be akarják bizonyítani a lakosságnak, hogy az orosz fegyverek jobbak azoknál.

„Ugye nem gondolja?”

Ugyanakkor kifejtette azt is, hogy az ukrán légvédelmi eszközök még a szovjet időkből származnak. „Nem szabad azt gondolnunk, hogy azért, mert kaptunk egy bizonyos fegyverkészletet a Nyugattól, már mindenünk megvan. Még hosszú út áll előttünk, hogy teljesen lecseréljük a szovjet fegyvereket.”

Ezért az egész világ segíteni fog Ukrajnának, többek között a Patriot rakétákkal is. Ugye nem gondolja, hogy ha egyszer adnak nekünk Patriotot, akkor ennyi? Folyamatos utánpótlásra van szükség

– tette hozzá.

Szó volt az Ukrajnába érkező F–16-os vadászrepülőgépekről is: a szóvivő szerint akár hat hónapba is beletelhet, mire felkészítik a pilótákat, ám a képzés egyelőre még nem kezdődött el. Korábban azt mondta, hogy „minden pilótánkat F–16-osokba ültetjük”. Szerinte olyan fiatal pilóták vezetik majd a harci repülőgépeket, akik már rendelkeznek angol nyelvtudással és megfelelő harci tapasztalattal. 

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeit hétfőn is figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő tudósításunkat ide kattintva tudják elolvasni.

Rovatok