Index Vakbarát Hírportál

Moszkva hallgat az átadott kárpátaljai hadifoglyokról, Ukrajna újra provokációról beszél

2023. június 13., kedd 16:23

Összesen 11 kárpátaljai származású, Ukrajna oldalán harcoló hadifogoly átadásáról szóltak a hírek az utóbbi napokban. Az Orosz Ortodox Egyház és a magyar kormány részéről már megerősített információkról beszélünk, ugyanakkor az ukrán fél azt állítja, nem tudtak a programról, és az orosz védelmi minisztérium sem erősítette meg a híreket.

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint – amelyet elsőként a magyar sajtóban az Index közölt –, valamint a magyar kormány közlése alapján 11 orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak.

Az orosz védelmi minisztérium felhatalmazott képviselői azonban nem erősítik meg ezt az információt, legalábbis az ukrán hírszerzés szóvivője ezt állítja. A szóvivő az ukrán RBC hírportálnak adott nyilatkozatában arról számolt be, hogy szerinte van egy másik lehetőség, miszerint a transzfer „nem hivatalos, alternatív csatornákon keresztül történt, az orosz ortodox egyház részvételével, valamilyen feltételes cserealapjukon keresztül”.

Természetesen ezt az agresszor állam és az orosz ortodox egyház célzott információs és pszichológiai műveletnek fogják tekinteni, amely sérti mind a genfi egyezményeket, mind a nemzetközi humanitárius jogot. Sajnos néhány nemzetközi szervezet és képviselője is részt vesz ebben

– fogalmazott a lapnak Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője. Ugyanakkor tisztázta, hogy a koordinációs központnak nincs pontos információja arról, hogy hány embert, illetve kiket szállíthattak át Magyarországra.

Ukrajna szerint provokáció készül 

Juszov emellett ismét elmondta, hogy szerinte Magyarország Ukrajna elleni provokációra akarja felhasználni a magyar származású hadifoglyokat.

„A sajtótájékoztatón a foglyoknak el kell mondaniuk, hogy miként mozgósították őket erőszakkal, milyen rossz körülmények közt harcoltak, hogy milyen jó a magyar kormány és az orosz ortodox egyház. Az, hogy a nyilvánosság előtt kritizálják Ukrajnát, és hálát adjanak az orosz ortodox egyháznak, feltétele volt annak, hogy elszállítsák őket Oroszországból” – fogalmazott még korábban a hírszerzés szóvivője.

Az ukrán hírszerzők úgy vélik, hogy az oroszok célja az akcióval az volt, hogy javítsák Oroszország és az orosz ortodox egyház megítélését, valamint kijátsszák – ahogy ők mondják – „a magyar kártyát”, és elmérgesítsék a Kárpátalja miatt kialakult ukrán–magyar konfliktust.

Ferenc pápa is közreműködhetett

A foglyok szabadon bocsátásának koordinációját Semjén Zsolt mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és az eset összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával is. Tehát az akció egyházi keretek közt zajlott le.

A történtekről Semjén Zsolt röviden annyit mondott, hogy a foglyok szabadon bocsátása az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország felé. 

Ez emberi és hazafias kötelességem

– mondta az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes.

Röviden tehát az Orosz Ortodox Egyház és Magyarország is hasonló nyilatkozatokat tettek az ügyben. A fogolycseréről (amely az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint nem sért nemzetközi jogot) azonban senkit nem tájékoztattak. A programban a hírek szerint fontos szerepet játszott a Máltai Szeretetszolgálat is, amely közleményben jelezte: szervezetük „minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak”. Azonban különös, hogy az orosz védelmi minisztérium képviselői vagy a Kreml még nem adtak ki semmilyen megerősítő nyilatkozatot az üggyel kapcsolatban.

(Borítókép: Index)

Rovatok