Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas kriptát találtak London alatt

2023. június 13., kedd 20:14

Londonban egy építkezésre készülve rendkívül jó állapotban fennmaradt római kori mauzóleumot találtak a régészek. Tavaly februárban ugyanezen a helyszínen szintén jelentős leletek kerültek elő.

Londonban egy „megdöbbentően jó állapotban fennmaradt” római kori mauzóleum maradványait tárták fel, amely a Nagy-Britanniában felfedezett legépebben megmaradt ilyen építménynek számít − írta meg a The Guardian

A „hihetetlenül ritka” leletet a The Liberty of Southwark fejlesztési területen tárták fel, egy kőhajításnyira a Borough Market és a London Bridge metróállomástól − közölte a Londoni Régészeti Múzeum (MOLA).

A sír feltárása azt követően történt, hogy tavaly februárban ugyanezen a helyszínen több mint 50 év óta Londonban a legnagyobb római kori mozaikokat találták meg Londonban. A lelet a falakat és a belső padlózatot foglalja magában. A középpontban egy feltűnő mozaik található, amelyet egy emelt platform vesz körül, amelyen a holttesteket helyezték el. A legalsó bejárati lépcső is fennmaradt.

A még a római korban jelentősen átépített mauzóleumot úgy tervezik, hogy megnyitják a nagyközönség előtt.

Bár a sírkamrát valószínűleg a középkorban szinte teljesen lebontották, a jelek arra utalnak, hogy jelentős, talán kétemeletes épület volt, és gazdagabb rómaiak használhatták, esetleg családi sírkamraként.

Bár koporsót vagy temetkezési maradványokat nem találtak, több mint 100 érme, fémhulladék, kerámiatöredékek és néhány tetőcserépdarab került elő. A mauzóleumot körülvevő területen több mint 80 római kori sírt találtak, bennük réz karpereceket, üveggyöngyöket, érméket, kerámiát és még egy csontfésűt is.

Rovatok