Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ nem kapott helyet az új román kormányban

2023. június 13., kedd 21:51

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) várhatóan nem vesz részt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által megalakítandó új bukaresti kormányban” – jelentette be kedd este Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök az államfővel folytatott kormányalakítási egyeztetést, majd az eddigi koalíciós partnerekkel megtartott keddi tárgyalásokat követően a parlamentben újságíróknak azt mondta:

A szövetség miniszterei jól végezték munkájukat, a miniszteri tisztségek újraosztásánál az RMDSZ rugalmasságot is tanúsított a közös kormányzás folytatása érdekében, de a volt partnerek olyan elfogadhatatlan feltételeket támasztottak, amelyekkel gyakorlatilag kilökték az RMDSZ-t a kormányból.

A két román pártnak az RMDSZ szavazatai nélkül is megvan a parlamenti többsége.

Kelemen Hunor a magyar közmédiának azt mondta: mindenki elismeri, hogy a minisztériumok élén az RMDSZ tisztségviselői szakszerű, nagyon komoly, felelősségteljes, eredményes munkát végeztek, tehát egyetlen érv sincs, miért kellene ezeket a minisztériumokat feladniuk, amikor a miniszterelnök-cseréről szóló eredeti megállapodás az RMDSZ-t nem érintette volna.

Amikor azzal szembesültek, hogy hol a (Cseke Attila vezette) fejlesztési minisztériumot, hol a (Tánczos Barna által irányított) környezetvédelmi minisztériumot kérik a román pártok, hol mindkettőt, akkor kompromisszumokat javasoltak, de azokat sem fogadták el 

– idézte fel a tárgyalások menetét Kelemen Hunor.

Nem született kompromisszum

„A mi szempontunkból nincs hová tovább hátrálni. Időnként az volt az érzésem, mintha ezt megtervezték volna: mindig, amikor kompromisszumközelbe kerültünk, akkor egy újabb feltétellel, egy újabb ötlettel jöttek, addig, amíg eljutottunk addig a pontig, ahonnan nem tudunk hová továbbmenni” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Hozzátette: amíg a kormányalakítással megbízott Marcel Ciolacu miniszterelnök-jelölt nem terjeszti a parlament elé a kormány névsorát, addig elvileg változhat a helyzet, de most már nem igazán lát esélyt arra, hogy közösen folytassák a kormányzást.

Arra a kérdésre, hogy miként fog a 2024-es választási év közeledtével az RMDSZ ellenzékben politizálni, Kelemen Hunor azt mondta, hogy erre még nem tud kimerítő választ adni.

A legfontosabb, hogy a választóink előtt egyenes gerinccel tudjunk állni, tudják azt, hogy mi kompromisszumkészek vagyunk, de nem vagyunk senkinek a lábtörlője, tudják azt, hogy ha valamit mondunk, akkor azt betartjuk, és ha valamivel foglalkozunk, azt komolyan tesszük. A közösség érdeke mindenekelőtt! A többit nyilván idővel hozzá tudjuk építeni 

– zárta nyilatkozatát az RMDSZ elnöke.

Kedden a korábbi terveknek megfelelően Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét bízta meg kormányalakítással kedden Klaus Iohannis román államfő. A miniszterelnök-jelöltnek elvileg tíz napja van arra, hogy az új kormány összetétele és programja számára bizalmi szavazást kérjen a parlamenttől, de azt mondta: reményei szerint az általa vezetett kabinet már csütörtökön leteheti a hivatali esküt – írja az MTI.

Rovatok