Index Vakbarát Hírportál

Belga miniszterlenök: Nem jó ötlet megfosztani Magyarországot az uniós elnökségtől

2023. június 14., szerda 15:31

Alexander De Croo belga miniszterelnök nem támogatja, hogy megfosszák Magyarországot az uniós soros elnöki tiszt betöltéséről. A politikus attól tart, hogy egy ilyen döntés kontraproduktív lenne, és ezzel akár „luxushelyzetbe” is hozhatnák Magyarországot.

A belga kormányfő kedden az ülésteremben kijelentette, hogy osztja a parlament aggodalmát Magyarország jogállamisági helyzete miatt. Alexander De Croo azt mondta, Belgium és a kormány mindig világosan fogalmazott ezzel kapcsolatban, de szerinte egyáltalán nem jó ötlet megfosztani Magyarországot az elnökségtől – írja a The Brussels Times.

Véleményem szerint ez kontraproduktív lenne. Az elnökség nemcsak kiváltság, hanem kötelesség is. Arra kötelez egy tagállamot, hogy megmutassa színeit, hogy eljátssza elnöki szerepét, és hogy békéltető szerepet töltsön be

– fogalmazott a politikus.

Hozzátette: Magyarország megfosztása még „luxushelyzetbe” is hozná az országot.

Mint megírtuk, június 1-jén az Európai Parlament megszavazta, hogy Magyarország alkalmatlan a soros elnökségre. A Magyarország elleni állásfoglalásra 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel, és 33-an tartózkodtak.

Az állásfoglalás megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát, hogy 2024-ben betöltse az unió soros elnöki tisztét. Emellett 24 pontban sorolja azokat a kifogásokat, amelyekkel a testület szerint hazánk megsérti a  jogállamiságot és az alapvető jogokat, illetve utal velünk szemben az uniós források befagyasztására.

Alberto Alemanno jogász a Politicón megjelent véleménycikkében azt írta: Magyarország elnökségének megakadályozása végső soron nem Orbán Viktor szankcionálásáról szól, hanem a blokk működésének és a jó kormányzásnak a megőrzéséről. A jogász szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy Magyarország EU-elnökségét megakadályozzák, mint valaha.

Nem érkezett jelzés

Az Igazságügyi Minisztérium egyik közleményében később arról írt, hogy az Európai Tanács részéről semmilyen ellentétes jelzés nem érkezett arról, hogy 2024 júliusától Magyarország tölti be az unió soros elnökségét.

A közleményben kiemelték, hogy az Igazságügyi Minisztérium már egy éve aktív és intenzív munka keretében készül arra, hogy Magyarország látja el 2024 második félévében az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

A tárca a felkészülési időszak alatt tájékoztató előadásokat szervezett az elnökségi félév alatt tanácsi formációt elnöklő miniszterek és államtitkárok számára is. Ennek fontos állomása a szerdán és csütörtökön megrendezendő felkészítő program, amelyet a Tanács Főtitkárságával közösen Budapesten rendeznek.

Egyedülálló az Európai Unió történetében, hogy 2011-ben és 2024-ben, tehát több mint 12 év elteltével is ugyanaz a kormányzati erő tölti be a soros elnöki tisztséget. Magyarországon ez a rendkívüli, a kormányzati és politikai stabilitás és kontinuitás szempontjából kifejezetten szerencsés helyzet áll fenn

– fogalmazott a közlemény.

Hozzátették, hogy a kormány képviseletében eljáró személyek sok esetben azonosak azokkal a személyekkel, akik a legutóbbi elnökségben is részt vettek az elnökségi feladatok ellátásában.

Ennek köszönhetően olyan jelentős és mélyreható tapasztalattal rendelkezünk, amely biztos garanciát jelent egy újabb sikeres magyar elnökségi félév lebonyolításához – tették hozzá.

Rovatok