Index Vakbarát Hírportál

Újabb világhírű műalkotást öntöttek le klímaaktivisták

2023. június 14., szerda 20:57

Környezetvédelmi aktivisták vörös festékkel kenték be a Claude Monet egyik festményét védő üveglapot a stockholmi Svéd Nemzeti Múzeumban. Ezután a kép keretéhez ragasztották a tenyerüket. Nem ez az első eset, hogy Monet-festményt vesznek célba radikális aktivisták.

Az akciót az Aterstall Vatmarker (Állítsd vissza a Nedves Övezeteket) nevű szervezet vállalta magára. A két, 25 és 30 év közötti nőt a rendőrség őrizetbe vette.

A szóban forgó kép Calude Monet 1900-ban készült mesterműve, a Le Jardin de l'artiste a Giverny (A művész kertje Givernyben), amelyet egy kiállítás keretében mutatták be Stockholmban.

A Kert című kiállításon több mint háromszáz műalkotást mutattak be olyan világhírű művészektől, mint Rembrandt, Watteau, Monet és Renoir. Az aktivisták miatt bezárt kiállítást várhatóan csütörtökön ismét megnyitják a látogatók előtt.

A múzeum restaurátorai vizsgálják a képet, hogy megállapítsák az esetleges károkat

– tudatta a múzeum közleményben, amelyről az MTI adott hírt.

„Elhatárolódunk az olyan akcióktól, amelyek kulturális örökséget veszélyeztetnek vagy rongálnak meg, tekintet nélkül az akció céljára” – közölte Per Hedström, a múzeum ügyvezető igazgatója.

A szervezet közzétett egy videót, amelyen a két nő, egy ápolónő és egy egészségügyi szakiskolás éppen vörös festékkel önti le a képet védő üveget, miközben kórusban kiabálnak olyasmiket, hogy „sürget a klímahelyzet”.

Nem bírnak magukkal

Monet festménye közel sem az első művészeti alkotás, amellyel a klímaaktivisták fel kívánták hívni magukra a figyelmet.

A brit Just Stop Oil aktivistái tavaly októberben paradicsomlével öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című képét a londoni National Galeryben, majd odaragasztották magukat Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének egy korai másolatához a londoni Royal Academy of Artsban.

Ugyanebben a hónapban Johannes Vermeer holland mester híres, Leány gyöngy fülbevalóval című alkotásához ragasztotta oda magát két aktivista egy hágai múzeumban, míg két másik krumplipürével öntötte le Monet 110 millió dollár értékű Az őrkövek című festményét Németországban.

Az Ultima Generazione nevű radikális környezetvédő mozgalom négy aktivistája novemberben Rómában egy Van Gogh-kiállításon öntött zöldséglevest a festőművész Magvető című képére.

Rovatok