Index Vakbarát Hírportál

Politico: a CIA figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne robbantsa fel az Északi Áramlatot

2023. június 14., szerda 08:22

Sajtóértesülések szerint a CIA hónapokkal az Északi Áramlatot ért támadás előtt figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne robbantsa fel a gázvezetéket.

A Politico, amely a holland katonai hírszerző ügynökségre hivatkozik, azt írja, az MIVD egy meg nem nevezett ukrajnai forrástól júniusban kapott információkat az Északi Áramlat elleni „közelgő támadásról”, három hónappal azelőtt, hogy tavaly szeptemberben víz alatti robbanássorozat érte a csöveket. Az MIVD által kapott terv szerint

az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok irányította az Északi Áramlat elleni műveletet,

amely egy vitorláshajón utazó kis búvárcsapat részvételével zajlott volna 2022 júniusának közepén.

A holland hírszerző szolgálatok ezután értesítették az Egyesült Államokat, akik a CIA-n keresztül felvették a kapcsolatot Ukrajnával, hogy figyelmeztessék őket. A holland kormány és az MIVD nem kívánta kommentálni a NOS, a Die Zeit és az ARD közös cikkét.

Vizsgálat indult az ügyben

Tavaly szeptemberben az Oroszországot a Balti-tengeren keresztül Németországgal összekötő t két robbanás érte, amit a svéd és dán hatóságok szándékos szabotázsakciónak neveztek.

Az ügyben Svédország, Dánia és Németország közös vizsgálatot indított, de egyelőre nem sikerült tisztázni, ki állhatott a robbantások mögött. A három ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) címzett levélben ugyanakkor közölte, hogy a károk „szabotázs okozta erőteljes robbanások” következtében keletkeztek.

Egy amerikai újságíró szerint Joe Biden adhatott rá engedélyt

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró nemrégiben terjedelmes cikket jelentetett meg, amelyben azt állítja, hogy az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2 gázvezeték alatt, a műveletről szóló döntést személyesen Joe Biden amerikai elnök hozta meg.

Múlt héten Hersh újabb leleplező cikket írt (Az eltussolás címmel), amely szerint a Fehér Ház a CIA-vel, az amerikai, valamint a német sajtóval karöltve próbálta meg eltussolni az Egyesült Államok felelősségét az ügyben. Mint írta, „a The New York Timest és a Die Zeit német hetilapot hamis fedőtörténetekkel látták el, hogy megcáfolják azt a jelentést, miszerint Biden és amerikai ügynökök felelősek a csővezetékek megsemmisítéséért”. Hersh szerint az ügyben egyetlen dolog miatt nem történt előrelépés: mert Joe Biden elnök tudja a választ.

Rovatok