Index Vakbarát Hírportál

Ha megtámadnák Belaruszt, Lukasenka nem habozna bevetni az atomfegyvert

2023. június 14., szerda 07:23

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök kijelentette, hogy habozás nélkül be fogja vetni az orosz nukleáris fegyvereket Belaruszban, ha országa ellen támadást indítanak.

Tavasszal Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy rövid hatótávolságú nukleáris fegyvereket telepít a szomszédos Belaruszba, országa szövetségeséhez. Bár Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország kezében tartja az irányítást az említett fegyverek felett, Lukasenka nyilatkozata ennek ellenkezőjét sugallja a horvát Index cikke szerint.

Isten ments, hogy döntenem kelljen ezeknek a fegyvereknek a használatáról, de nem haboznék, ha országunkat megtámadnák

– mondta Lukasenka. Oroszország egyelőre nem kommentálta a belorusz elnök kijelentését.

A belorusz külügyminisztérium korábban közleményben indokolta meg, miért kérték Oroszországot arra, hogy atomfegyvereket állomásoztasson az országukban. Mint akkor írták, az Egyesült Államok és szövetségesei által képviselt fenyegetés miatt döntöttek úgy, hogy befogadják az orosz atomfegyvereket.

A közleményben arra is kitértek, „az utóbbi két és fél évben a Belarusz Köztársaság példátlan politikai, gazdasági és információs nyomásnak volt kitéve az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a NATO-beli szövetségesek, valamint az Európai Unió államai részéről”.

Úgy gondolom, hogy senki sem akarna szembeszállni egy olyan országgal, amely ilyen fegyverarzenállal rendelkezik. Ez egy elrettentő fegyver

– mutatott rá Lukasenka.

Rovatok