Index Vakbarát Hírportál

Hszi Csin-ping találkozott „régi barátjával”, Bill Gatesszel

2023. június 16., péntek 21:58

A kínai elnök több év elteltével újra találkozott a Microsoft alapítójával. Globális egészségügyi és fejlesztési kihívásokról esett szó köztük.

Hszi Csin-ping kínai elnök „régi barátjának” nevezte Bill Gatest, és reményét fejezte ki, hogy olyan módon tudnak együttműködni, amely mind Kína, mind az Egyesült Államok számára előnyös, amikor Hszi évek óta először találkozott a vállalkozóval − írta meg a Reuters hírügynökség. 

Egy pekingi állami vendégházban tartott találkozón, ahol a kínai vezetők hagyományosan magas rangú külföldi látogatókat fogadnak, Hszi elmondta, hogy nagyon örül, hogy három év után újra láthatja a Microsoft társalapítóját, és hogy Gates az első amerikai barát, akivel idén találkozott.

„Gyakran mondom, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok alapját az emberek képezik. Az amerikai népbe vetem a reményeimet” − hangzott el az állami CCTV által közzétett videón, amelyen Hszi azt mondta:

A jelenlegi globális helyzetben különböző, a két ország és a két nép számára előnyös tevékenységeket tudunk végezni, olyan tevékenységeket, amelyek az emberiség egészének javát szolgálják

− fogalmazott.

Gates, aki szerdán érkezett Pekingbe, azt mondta, hogy „megtiszteltetésnek” tartja a találkozót.

„Mindig is nagyszerű beszélgetéseket folytattunk, és sok fontos témát fogunk ma megvitatni ... nagyon izgalmas, hogy újra itt lehetek” − mondta. 

A személyes blogján közzétett bejegyzésében Bill Gates elmondta, hogy Hszi és ő olyan globális egészségügyi és fejlesztési kihívásokat vitattak meg, mint az egészségügyi egyenlőtlenségek és az éghajlatváltozás.

Hszi közel három évig nem utazott külföldre, mivel Kína a koronavírus-járvány idején lezárta határait, és az újranyitás óta tartott nemzetközi találkozói többnyire más állami vezetőkkel zajlottak. Az év eleji újranyitás óta számos cég vezérigazgatója látogatott Kínába, de a legtöbbjük a kormány minisztereivel találkozott.

Gates 2020-ban lemondott a Microsoft igazgatótanácsából, hogy a globális egészségügy, az oktatás és az éghajlatváltozás területén folytatott filantróp tevékenységére összpontosítson.

Hszi és Gates legutóbbi bejelentett találkozója 2015-ben volt, amikor a Hainan tartományban megrendezett fórumon találkoztak. 2020 elején Hszi levélben köszönetet mondott Gatesnek és a Bill & Melinda Gates Alapítványnak, amiért segítséget ígért Kínának, többek között 5 millió dollárt a koronavírus elleni küzdelemhez.

Rovatok