Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates egy vagyont költ Afrikára

2022. november 17., csütörtök 21:39

Bill Gates emberbaráti alapítványa több mint 7 milliárd dollárt ajánl fel az egészségügy, a nemek közötti egyenlőség és a mezőgazdasági termelékenység javítására Afrikában.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány a következő négy évre szánja az összeget. Emellett az alapítvány az AIDS, a tuberkulózis és a malária ellen küzdő szervezeteket is támogatta pénzadománnyal.

Afrikát a konfliktusoktól kezdve az éghajlatváltozás által okozott éhínségekig és árvizekig aránytalanul sok katasztrófa sújtja. Ennek következtében a kontinensen 278 millióan szenvednek krónikus éhínségtől – közölte az alapítvány. Az ENSZ szerint ez hátráltatta a szubszaharai Afrika előrehaladását a fenntartható fejlődési célok elérésében, beleértve az élelmiszerhiány megszüntetését és a munkahelyteremtést.

Az a célunk, hogy 2030-ra minden szubszaharai afrikai országban javuljanak az esélyek a fenntartható fejlődési célok eléréséhez

– áll az alapítvány közleményében.

Öt afrikai országra összpontosít

Bill Gates öt olyan országra összpontosít, ahol megítélése szerint a legnagyobb hatást tudja elérni. Ezek az országok Burkina Faso, Etiópia, Kenya, Nigéria és Dél-Afrika.

Nigéria, Afrika legnépesebb országa valószínűleg a legtöbbet kapja a régióban a kiadásokból – mondta Bill Gates nairobi tájékoztatóján. Egyéb részleteket nem közölt.

Kenyában a seattle-i székhelyű alapítvány többek között a mezőgazdaság, az egészségügy, az immunizáció, a táplálkozás, a higiénia, a pénzügyi szolgáltatások és a nemek közötti egyenlőség területén támogat projekteket. Bill Gates, a Microsoft társalapítója a Bloomberg szerint 112,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Volt felesége, Melinda French Gates, aki a Bill és Melinda Gates Alapítvány alapítója és társelnöke, 11 milliárd dollárt tudhat magáénak.

A nonprofit Gates Alapítvány közel 1800 embert foglalkoztat, és 2000 óta közel 80 milliárd dollárt költött.

Rovatok