Index Vakbarát Hírportál

A gazdag országok kártérítést fizethetnek a szegényebb országoknak

2022. november 6., vasárnap 14:34

Az ENSZ egyiptomi COP27 éghajlatváltozási csúcstalálkozójának küldöttei megállapodtak abban, hogy megvitatják, a gazdag országoknak kell-e kompenzációt fizetni az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett szegény országoknak a károkért.

A COP27 klímakonferencia elnöke, Sameh Shoukry a nyitó plenáris ülésen rámutatott, az intézkedéssel először teremtenének intézményileg teret a COP és a párizsi megállapodás hivatalos napirendjén a meglévő hiányosságok kezeléséhez szükséges pénzügyi intézkedések megvitatására és arra, hogy hogyan reagáljanak a veszteségekre és károkra.

Vasárnap vették fel a kérdést napirendre az egyiptomi Sarm es-Sejkben, ahová a világ vezetői megérkeztek a november 18-ig tartó tárgyalásokra – írja a Reuters. Az Egyiptomban megrendezett konferencia előtt Greta Thunberg kijelentette, hogy nem vesz részt azon, mert a „zöldmosás” fórumának tartja.

A COP27-en várhatóan foglalkoznak majd a sebezhető, alacsonyabb jövedelmű országoknak nyújtandó pénzügyi támogatással, mivel a gazdag országok sokkal inkább felelősek az éghajlat felmelegedését okozó szén-dioxid-kibocsátásokért.

A tavalyi COP26-on Glasgow-ban a magas jövedelmű országok megakadályozták a veszteségek és károk finanszírozásával foglalkozó testületre vonatkozó javaslatot, ehelyett egy új, hároméves párbeszédet támogattak a finanszírozási vitákhoz.

A COP27 napirendjén szereplő, veszteségekről és károkról szóló megbeszélések nem tartalmaznak felelősséget vagy kötelező kártérítést, de a céljuk, hogy legkésőbb 2024-ig végleges döntés szülessen.

A napirendre vétel az éghajlati katasztrófák áldozatai iránti szolidaritást tükrözi – mondta a konferencia elnöke.

(Borítókép: Az ENSZ egyiptomi COP27 éghajlatváltozási csúcstalálkozója 2022. november 6-án. Fotó: Stringer / AFP)

Rovatok