Index Vakbarát Hírportál

Mindenhol káros az éghajlatváltozás: megállapították egészségügyi hatásait

2022. október 26., szerda 13:38

Az éghajlatváltozás világszerte súlyos hatással van az emberek egészségére – állapította meg egy vezető orvosi kiadvány jelentése.

A Lancet Countdown című jelentés szerint a világ fosszilis tüzelőanyagoktól való folyamatos függése növeli az élelmezési és létbizonytalanság, a fertőző betegségek és a hőség okozta megbetegedések kockázatát.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a jelentésről elmondta, a globális vezetőknek a probléma nagyságához kell igazítaniuk a hozzáállásukat. A vezetők a jövő hónapban Egyiptomban találkoznak a nagyszabású COP27 éghajlat-változási konferencián. A jelentés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a University College London által vezetett szervezet 99 szakértőjének munkájának eredménye – írja a BBC.

Nőtt a hőség által okozott halálozás

A jelentés leírja, hogy a szélsőséges időjárás hogyan növelte a Covid–19-világjárvánnyal már most is küzdő egészségügyi szolgálatokra nehezedő nyomást. A jelentés szerint a hőség okozta halálesetek száma világszerte kétharmadával nőtt az elmúlt két évtizedben.

2022-ben világszerte hőmérsékleti rekordok dőltek meg, többek között az Egyesült Királyságban, ahol júliusban 40 fokot mértek, valamint Európa, Pakisztán és Kína egyes részein.

A szélsőséges hőség egészségügyi hatásai közé tartozik a szív- és érrendszeri és légzőszervi megbetegedések, valamint a hőguta és a rossz mentális egészség súlyosbodása.

A jelentés szerint azonban vannak megoldások. „A kihívások ellenére egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy az azonnali cselekvés még mindig milliók életét mentheti meg a tiszta energiára és az energiahatékonyságra való gyors átállással” – zárul a jelentés.

Antonio Guterres szerint a világ figyeli a G20-országokat, amelyek az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának 80 százalékáért felelnek, ezért kell a kibocsátás csökkentésére növelniük erőfeszítéseiket, és élen kell járniuk a megújuló energiába való befektetéssel.

„Az emberi egészség, a megélhetés, a háztartások költségvetése és a nemzetgazdaságok megsínylik, ahogy a fosszilis tüzelőanyagok függősége egyre inkább kicsúszik a kezünkből” –mondta a főtitkár.

Jobban terjednek a fertőző betegségek

Az UNICEF szintén szerdán közzétett jelentése arra figyelmeztetett, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a gyermekek és a kiszolgáltatott közösségek védelmét biztosító anyagi háttér növeléséhez a súlyosbodó hőhullámok miatt.

A kutatók megállapították, hogy az éghajlatváltozás fokozta a fertőző betegségek terjedését. A malária terjedését elősegítő meleg hónapok száma az elmúlt 60 évben megnőtt az amerikai kontinens és Afrika hegyvidéki területein.

A fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása nagymértékben hozzájárul a légszennyezéshez. A Lancet Countdown adatai szerint

a légszennyezésnek való kitettség 2020-ban világszerte 4,7 millió halálesethez járult hozzá,

amelyből 1,3 millió (35 százalék) közvetlenül a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséhez kötődik.

Az éghajlatváltozás hatásai gyorsan súlyosbítják más, párhuzamosan fennálló válságok, például az élelmezési bizonytalanság, az energiaválság és a fokozott légszennyezés hatásait is – áll a közleményben.

(Borítókép:  Raj K Raj / Hindustan Times / Getty Images)

Rovatok