Index Vakbarát Hírportál

A G7-országok megszegték a 2015-ös klímavédelmi megállapodást

2022. szeptember 6., kedd 08:36

A Hetek Csoportjának (G7) vállalatai nem teljesítik a párizsi klímamegállapodás célkitűzéseit – közölte kedden a CDP nonprofit szervezet és az Oliver Wyman globális vezetési tanácsadó cég a kibocsátások csökkentésére tett jelenlegi vállalati ígéretek alapján.

A 2015-ös globális párizsi megállapodás értelmében a G7-országok vállalták, hogy elég gyorsan csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy a globális felmelegedést 2 fokra korlátozzák, és arra törekednek, hogy a globális felmelegedést 1,5 fok alatt tartsák. Ha ezt betartanák, akkor a tudósok szerint a legrosszabb éghajlati hatások egy részét el lehetne hárítani.

A Nagy-Britanniát, Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt és az Egyesült Államokat tömörítő G7-csoportban a vállalatok összességében 2,7 fokos felmelegedést idéznek elő a jelenlegi szennyezőanyag-kibocsátási terveik folytatásával – derült ki a CDP és az Oliver Wyman elemzéséből.

„Egyetlen ország számára sem lenne elfogadható, nemhogy a világ legfejlettebb gazdaságai számára, hogy az iparágak ilyen kevés kollektív erőfeszítést mutatnak” – mondta Laurent Babikian, a CDP tőkepiaci globális igazgatója a Reuters szerint.

Egyáltalán nem követik a megállapodást

Az amerikai és kanadai cégek kollektív kibocsátása a tanulmány szerint megfelel a globális felmelegedés 2,8 fokra, illetve 3,1 fokra emelkedésének, és a tanulmány szerint ez „nagyrészt annak az eredménye, hogy a vállalatoknak egyáltalán nincsenek céljaik” a kibocsátás csökkentésére.

A tanulmányból kiderült, hogy a G7-ek közül a németországi, olaszországi és hollandiai cégeknek vannak a legambiciózusabb kibocsátáscsökkentési céljaik, mivel átlagosan 2,2 fokhoz igazodnak, míg Franciaország 2,3-nál, az Egyesült Királyság pedig 2,6-nál tart.

„Az elemzés rávilágít arra, mekkora szakadék tátong a kitűzött cél és a vállalatok szerepvállalása között, valamint felhívja a figyelmet a legjobb gyakorlatok gyorsabb elterjesztésének sürgető szükségességére” – mondta James Davis, az Oliver Wyman pénzügyi szolgáltatásokért felelős partnere.

A COP27 klímacsúcson közel kétszáz ország gyűlik össze jövő novemberben Egyiptomban, miután sokak számára pusztító nyarat hozott az aszály, számos hőhullám és más, az éghajlattal összefüggő szélsőséges jelenség.

Rovatok