Index Vakbarát Hírportál

Greta Thunberg már el se megy a klímaügyi konferenciára

2022. október 31., hétfő 16:38

Greta Thunberg svéd klímaaktivista kijelentette, hogy kihagyja a jövő hónapban Egyiptomban megrendezésre kerülő klímakonferenciát, mivel a globális csúcstalálkozót a „zöldmosás” fórumának tartja.

„Több okból sem megyek el a Cop27-re, de a civil társadalom számára idén egyébként is rendkívül korlátozott a hely” – mondta legújabb, The Climate Book című könyvének londoni bemutatóján. Az ENSZ 27. klímakonferenciája november 6-án kezdődik a vörös-tengeri üdülővárosban, Sarm es-Sejkben.

Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményében részt vevő vezetők és a hatalmon lévők főként arra használják fel a találkozót, hogy felhívják magukra a figyelmet, sokféle zöldmosást alkalmazva

– mondta a 19 éves aktivista, utalva a fenntartható fejlődés akadályozására.

Hozzátette, hogy a felek konferenciái „valójában nem az egész rendszer megváltoztatására szolgálnak”, hanem a fokozatosságra ösztönöznek, ezért nem igazán működnek, „kivéve ha mozgósítási lehetőségként használjuk őket” – írja a The Guardian.

Aktivisták milliárdjait hívta a Föld megmentésére

Greta Thunberg múlt héten azzal vádolta a Greenpeace-t, hogy zöldre mossa az egyiptomi kormány imázsát, és elriasztja a többi aktivistát attól, hogy küzdjön az ország szörnyű emberi jogi helyzete javításáért az éghajlati csúcstalálkozó előtt.

Júliusban környezetvédők és aktivisták egy csoportja nyílt levélben fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy Egyiptom az emberi jogok terén elért rossz eredményei miatt nem lesz képes sikeresen megrendezni az eseményt, különösen mivel több ezer kormánykritikáért lecsukott foglyot tart továbbra is börtönben. Az aláírók között volt John Sauven, a Greenpeace egyesült királyságbeli korábbi ügyvezető igazgatója is, de a Greenpeace brit irodája elutasította az aláírást.

A múlt héten megjelent, The Climate Book című könyv mintegy száz szakértő véleményét foglalja magában Thomas Piketty közgazdásztól kezdve Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-vezetőig és Naomi Klein íróig.

Thunberg a könyvért járó jogdíjakat az alapítványnak adja, amely a bevételeket a környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó jótékonysági szervezetek között osztja szét.

Az aktivista elmondta: azt szeretné, ha a könyv „tanulságos lenne, ami egy kicsit ironikus, mivel az iskolai sztrájkokkal foglalkozom”, utalva a 2018-ban kezdődő, a svéd parlament előtt tartott tiltakozásaira.

Vasárnap Thunberg arra szólított fel, hogy még többen vegyenek részt az éghajlatvédelmi aktivizmusban, mondván, hogy eljött az ideje a status quo drasztikus megváltoztatásának. „Ahhoz, hogy változtassunk a dolgokon, mindenkire szükségünk van – aktivisták milliárdjaira” – figyelmeztetett a fiatal aktivista.

Rovatok