Index Vakbarát Hírportál

Finnország orbáni fordulatot hajtana végre a migrációs politikában

2023. június 17., szombat 05:58

Az új finn kormányt alkotó pártok megállapodtak arról, hogy irányváltást hajtanak végre a migrációs politikában. A tervek szerint kevesebb külföldi kapna menekültstátuszt, miközben szigorítanák a tartózkodási és a munkavállalási engedélyek megszerzésének feltételeit.

Korlátozná a külföldiek tartózkodási és munkavállalási lehetőségeit a hamarosan megalakuló finn kormány, derült ki a koalíciót alkotó pártok pénteken bemutatott főbb programpontjaiból.

Riikka Purra, a bevándorlásellenes Finnek pártjának vezetője sajtótájékoztatóján azt mondta,

a kormánykoalíciót alkotó pártok között megállapodás született arról, hogy irányváltásra van szükség a migrációs politikában.

A kormányprogram szerint ezentúl kevesebb külföldi kapna menekültstátuszt, és szigorítani akarják a tartózkodási és a munkavállalási engedély megszerzésének feltételeit. Terveik szerint a nemzetközi oltalom alatt álló személyek tartózkodási engedélyét ideiglenesre változtatják, és időtartamát az Európai Unió szabályainak betartásával a lehető legrövidebbre csökkentik.

Az oltalmazott státuszt visszavonhatják abban az esetben, ha a védelmet élvező ember nem hivatalos okból visszautazna korábbi hazájába, a családegyesítés feltételeit pedig szintén szigorítani tervezik.

Finnországban a finn konzervatív Nemzeti Koalíció Pártja (Kokoomus) nyerte meg az áprilisi parlamenti választásokat. Petteri Orpo kormányfőjelölt, a Kokoomus vezetője csütörtökön jelentette be, hogy többségi kormány megalakításáról állapodott meg a második legtöbb szavazatot megszerző Finnek pártjával, valamint két kisebb jobboldali párttal.

Rovatok