Index Vakbarát Hírportál

Több millió köbméternyi szikla zúdult egy apró svájci falura

2023. június 17., szombat 09:27

Majdnem elsodorta egy sziklaomlás Brienz svájci hegyi falut csütörtök éjjel. A helyiek arra készülnek, hogy nem ez volt az utolsó eset. A lakosságot elővigyázatosságból még májusban evakuálták.

A kőomlás este 11 és éjfél között történt, az egész völgyet betöltötte a hangos robaj. A BBC beszámolója szerint több millió köbméternyi szikláról van szó. Az első felvételek alapján úgy tűnik, hogy nem keletkezett kár a faluban. Hogy ez valóban így van-e, azt egy helikopteres repülésen ellenőrizik.

A több évszázados múltra visszatekintő település nyolcvanfős lakosságát még májusban elővigyázatosságból kimenekítették. Christian Gartmann önkormányzati szóvivő elmondta, a szikla- és kőtörmelék teljesen eltorlaszolt egy utat.

Jelenleg abból indulunk ki, hogy nem ez volt az utolsó omlás

– tette hozzá.

Az MTI azt írja, hogy a hatóságok a legmagasabb riasztási fokozatot hirdették ki, és lezártak két utat és egy vasútvonalat a Graubünden kantonban található Albula környékén. A Tour de Suisse kerékpáros verseny hatodik szakaszának kiindulópontját pénteken La Pontból Churba helyezték át.

Geológusok szerint a Brienz feletti hegy évezredek óta mozgásban van, de a folyamat az elmúlt húsz évben felgyorsult, és kétmillió köbméternyi kő leomlása fenyegeti az 1150 méter magasan fekvő alpesi falut.

Rovatok