Index Vakbarát Hírportál

Antony Blinken Kínába utazott, hogy tárgyaljon a két ország viszonyáról

2023. június 18., vasárnap 12:53

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek csökkentése érdekében vasárnap Pekingbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség csökkentése érdekében vasárnap Pekingbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy magas rangú kínai tisztviselőkkel tárgyaljon – jelentette az állami közszolgálati televízió.

A washingtoni diplomácia vezetője kétnapos látogatásra érkezett, amelynek során számos találkozót terveznek magas rangú kormányzati képviselőkkel. Amerikai információk szerint Blinken először vasárnap délután találkozik kínai kollégájával, Csin Kanggal. A két politikus este egy közös vacsorán vesz részt.

Blinken, aki 2021-es hivatalba lépése óta először látogat Kínába, egy régóta tervezett, februárban lemondott útját pótolja, amikor diplomáciai válságot okozott az, hogy Washington szerint kínai megfigyelő léggömböt fedeztek fel amerikai terület felett.

Az amerikai politikus pénteken azt mondta, hogy „közvetlenül és őszintén fog beszélni (Washington) nagyon is valós aggodalmairól egy sor kérdésben”.

Mint kifejtette, a cél a „nyílt és felhatalmazott kommunikáció” kialakítása, hogy az Egyesült Államok és Kína felelősségteljesen kezelje kapcsolatát.

Az intenzív verseny tartós diplomáciát igényel annak biztosítása érdekében, hogy a verseny ne forduljon át konfrontációba vagy konfliktusba – hangsúlyozta újságíróknak.

Az Egyesült Államok és Kína a világ egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolatát ápolja. Ezt egy sor kérdés beárnyékolja, többek között az, hogy Kína támogatja Oroszország ukrajnai háborúját, Peking fenyegetőzik Tajvannal szemben, és olyan területeken, mint a fejlett számítógépes chipek, kereskedelmi viták vannak.

Joe Biden amerikai elnök kormánya korábban Kínát nevezte meg az Egyesült Államok előtt álló „legjelentősebb geopolitikai kihívásként”.

Blinken látogatása előtt a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin jelezte Peking tárgyalási hajlandóságát, de feltételekhez kötötten. „Nem lehet mondani valamit és másként cselekedni” – hangsúlyozta Vang Ven-pin pénteken.

„Washingtonnak fel kell adnia azt az illúziót, hogy Kínával erősebb pozícióból tárgyaljon” – tette hozzá.

Kínának és az Egyesült Államoknak a kölcsönös tisztelet és egyenlőség alapján kell fejlesztenie a kapcsolatokat, tiszteletben kell tartania a történelem, a kultúra, a társadalmi rendszer és a fejlődési út különbözőségét, és figyelembe kell vennie egymás alapvető érdekeit és főbb aggodalmait

– mondta a szóvivő.

Nem sokkal Blinken pekingi érkezése előtt, szombaton Biden azt mondta, reméli, hogy a következő néhány hónapban találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Hozzáfűzte, szeretné megvitatni a Kína és az Egyesült Államok közötti „legitim különbségeket”, de azokat a területeket is, ahol a két szuperhatalom jól kijöhet egymással.

Rovatok