Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron nem akarja, hogy brit miniszter kerüljön a NATO élére

2023. június 18., vasárnap 19:59

Emmanuel Macron francia elnök és kormánya megvétózná Ben Wallace brit védelmi miniszter NATO-vezérré való kinevezését a The Telegraph cikke szerint. A franciák úgy gondolják, hogy méltatlan lenne egy olyan ország soraiból vezetőt választani a szövetség megüresedő posztjára, mely kilépett az Európai Unióból.

Miután Jens Stoltenberg NATO-főtitkár jelezte, hogy nem kívánja meghosszabbítani szeptember 30-ig szóló mandátumát, komoly vita alakult ki a NATO vezetői között arról, hogy ki legyen az új főtitkár.

A posztra Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már április elején bejelentkezett. Joe Biden amerikai elnöknek több olyan jelöltje is van a szövetség élére, akit szívesen látna ebben a tisztségben, különösen Mette Frederiksen dán miniszterelnököt, akit jelenleg sokan a legnagyobb esélyesnek tartanak.

Mint írtuk, a szövetségesek között olyannyira nincs egyetértés a NATO élére jelölt személyről, hogy állítólag arra kérték Jens Stoltenberget, hogy még egy évig maradjon ő a főtitkár.

A The Telegraph most arról írt, hogy Emmanuel Macron francia elnök megpróbálhatja megakadályozni, hogy Ben Wallace brit védelmi miniszter legyen a következő NATO-főtitkár, akit egy ideje Jens Stoltenberg lehetséges utódaként emlegetnek.

A francia miniszter jelöltsége ellen azért léphet fel Franciaország, amiért az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból.

A franciák vétóznának

A The Telegraph értesülései szerint francia tisztviselők azt mondták a NATO munkatársainak, hogy olyan személyt szeretnének a szövetség élén látni, aki az EU egyik vezetője. Kérésük rímel arra a francia törekvésre, hogy a blokk katonai szempontból független legyen, és biztonsága kevésbé függjön Washingtontól.

Egy forrás a lapnak nyilatkozva elmondta:

Több ország, főként Franciaország is ragaszkodik ahhoz, hogy a következő főtitkárnak uniós országból kell származnia.

Macron álláspontját támogatja Németország és a blokk 22 tagországának többsége is, amelyek a NATO-nak is tagjai. Hollandia és Lengyelország értesülések szerint azon uniós országok között van, amelyek szintén ellenezhetik a brit jelölt támogatását.

Macron régóta érvel amellett, hogy Nagy-Britanniának szembe kell néznie az EU-ból való kilépés  következményeivel.

Rovatok