Index Vakbarát Hírportál

A titkos ukrán egység, amely az éj leple alatt drónokkal szedi le az orosz katonákat

2023. június 18., vasárnap 06:23

Az ukrán hadsereg elit drónegysége az éjszaka sötétjében csap le az orosz katonákra, kihasználva azt az előnyüket, hogy sokkal több éjjellátóval és megfigyelő eszközzel rendelkeznek, mint orosz ellenfeleik.

A CNN riportja szerint az elit csapat kereskedelmi forgalomban is kapható, ukrán gyártmányú nehéz quadcopter drónokat használnak az éjjeli akciókhoz. A távirányítású eszközökre bombákat rögzítenek, amit ledobnak az orosz katonákra, majd gyorsan visszareptetik a drónokat, összepakolják a felszerelésüket, és továbbállnak.

A titkos éjszakai csapásmérő alakulat az Ukrán Biztonsági Szolgálat tagjaiból – közismert nevén SZBU – és az ország rendőrségének járőreiből áll.

A csapat gondos, aprólékosan megszervezett, fegyelmezett taktika szerint dolgozik, amelyben a nappali órákat a célpontok azonosításával töltik, hogy éjszaka végre tudják hajtani a támadásokat.

A célpontok kiválasztása úgy zajlik, hogy a megfigyelő drónokkal feltérképezik az orosz katonák pozícióit, amit összevetnek más ukrán egységektől származó információkkal.

Miután átfogó információkkal rendelkeznek a célpontokról és azok környezetéről, az ukrán drónos egység teljes sötétségben, kikapcsolt fényszórókkal hajt az adott helyszínre.

Az éjjellátó szemüvegekkel navigálnak az úton, és több száz méterre a célponttól leparkolnak. A kilövés helyszínére sétálva előkészítik a drónt, és 3D nyomtatott uszonyokkal és csövekkel rögzítik a közel 20 kilogrammos ledobható bombát a drón aljára.

Az SZBU megfigyelési és elektronikai hadviseléssel foglalkozó szakemberei az orosz egységek közötti szöveges üzeneteket is lehallgatják, amelyekben az egyik katona üzenetet küld a másiknak arról, hogy ukrán drónt hallanak.

A drón kezelői ezután megtervezik, hogy egy előre meghatározott útvonalon visszarepítik az UAV-t, összepakolnak, és távoznak, mindvégig vörös fényben dolgozva, amit az oroszok kevésbé valószínű, hogy észrevesznek. Majd a csapat új koordinátákkal, célpontokkal, útvonalakkal és friss működési frekvenciákkal tervezi meg a következő éjszakai akciót.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok