Index Vakbarát Hírportál

Kijevi üzenetek szerint a magyar kormány embertelen, őrült, és túszokat ejt

2023. június 18., vasárnap 09:21

Összesen 11 kárpátaljai származású, Ukrajna oldalán harcoló hadifogoly átadásáról szóltak a hírek az utóbbi napokban. Az ügy nem csitul, inkább fokozódik. Az ukránok szerint Magyarország „túszokat ejtett”.

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint – amelyet elsőként a magyar sajtóban az Index közölt –, valamint a magyar kormány közlése alapján 11 orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak. Azóta az ügyre több ízben is reagált a kijevi vezetés, emellett pedig több politikai és katonai szakértő is.

Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa például arról számolt be a sajtónak, hogy nem tudnak kapcsolatba lépni a magyar ombudsmannal a hadifoglyok ügyében. „A magyar fél nem vette fel a kapcsolatot a hivatalunkkal. Személyesen kezdeményeztem a kommunikációt a magyar ombudsmannal. Még egy külön utat is szerveztünk neki Ukrajnába. Mindhiába” – mondta Dmitro Lubinec.

Lubinec állításaival kapcsolatban szerkesztőségünk levelet küldött az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához. Arra voltunk kíváncsiak, mi az oka annak, hogy az ukrán fél nem tudja felvenni a kapcsolatot a magyar ombudsmannak. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Mocskos kampány

Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója sem hagyta szó nélkül a kialakult helyzetet. Mihajlo Podoljak szerint Magyarországnak nem a békesség megőrzése a célja, mert csak saját érdekeit képviseli az Oroszországgal való együttműködés jegyében.

Ez egy próbálkozás arra, hogy részt vegyünk egy közvetlen információs kampányban Oroszország javára – a legmocskosabb, legembertelenebb kampányban. És itt kell eldönteni az EU-val, hogy van-e joga az adott országnak embertelenül cselekedni, Magyarország hogyan fog viselkedni?

– mondta Podolják az unn.com.ua szerint.

„Ez terrorizmus”

A Magyarországra szállított foglyok ügyében ugyanakkor megszólalt Oleh Zsdanov ukrán katonai szakértő is. Szerinte a kialakult helyzet „terrorizmusként” értelmezhető, a szituációt pedig a „túszejtéssel” kell egyenlővé tenni.

Képzeljük el, hány napja tartják ott a foglyainkat, amit hivatalosan nem ismernek el. Ma már megvan a nevük és a Magyarországnak történő átadásuk útvonala is. Vajon hogyan juttatták el őket oda? Magyarország egy tengerparttal nem rendelkező ország. Jó lenne tudni

– fogalmazott a szakértő, aki szerint „ez egy teljesen őrült viselkedés” a magyar vezetés részéről. „Rendkívül jó, hogy az ukrán tisztviselők ezt a helyzetet a nyilvánosság előtt is szóvá tették. Ez segíteni fogja a katonák kiszabadítását és hazahozatalát” – vélekedett a 24tv szerint.

Rovatok