Index Vakbarát Hírportál

A letartóztatott skót exkormányfő azt állítja, nem tett semmi rosszat

2023. június 18., vasárnap 18:14

Múlt vasárnap tartóztatta le a rendőrség a volt skót kormányfőt, Nicola Sturgeont. A gyanú szerint Sturgeon és pártja több százezer font kampánypénzt költött el nem megfelelő célokra. Az expolitikus határozottan kijelentette, nem tett semmi olyat, ami indokolta volna a letartóztatását.

Korábban beszámoltunk róla, hogy június 11-én letartóztatták Nicola Sturgeon volt skót kormányfőt, a Skót Nemzeti Párt (SNP) korábbi vezetőjét a párt finanszírozása körüli nyomozás keretében.

Nicola Sturgeon vasárnapi letartóztatása óta most először állt nyilvánosság elé, és azt mondta, biztos benne, hogy

nem tett semmi rosszat.

Skócia volt miniszterelnöke újságíróknak elmondta, hogy a héten vissza kíván térni a skót parlamentbe.

Sturgeont több mint hét órán keresztül hallgatták ki az SNP pénzügyeivel összefüggő rendőrségi vizsgálat részeként. Miután vádemelés nélkül szabadon engedték, ideiglenesen elköltözött glasgow-i otthonából – írja a BBC.

Régóta szaglászik körülöttük a rendőrség

A skót hatóságok vizsgálata azt követően indult, hogy bejelentés érkezett hozzájuk 600 ezer font (260 millió forint) értékű adomány miatt, amelyet az SNP hivatalosan az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírását célzó kampány finanszírozására gyűjtött

A rendőrségi gyanú szerint azonban az összeget a párt napi működési költségeire fordították a függetlenségi kampány helyett.

A rendőrök április 5-én házkutatást tartottak Sturgeon asszony otthonában és az SNP edinburghi székhelyén. Férjét, az SNP volt vezérigazgatóját, Peter Murrellt letartóztatták, majd később – vádemelés hiányában – szabadon engedték.

A rendőrség egy luxus-lakóautót is lefoglalt, mely Murrell anyjának háza előtt állt.

Két héttel később az SNP pénztárosát, Colin Beattie-t is letartóztatták, akit később szintén szabadon engedtek. Beattie nem sokkal később lemondott tisztségéről.

A három embert – Sturgeont, Murrellt és Beattie-t – azért tartóztatta le a rendőrség, mert az ő aláírásuk szerepelt az SNP számláin.

Rovatok