Index Vakbarát Hírportál

Évtizedekre börtönbe zárhatják Putyin egyik legfőbb kritikusát

2023. június 19., hétfő 15:21

Újabb per indult hétfőn Alekszej Navalnij ellen, egyebek között szélsőséges csoport létrehozása címén a Vlagyimir megyei 6. számú börtönben, ahol az orosz ellenzéki politikus a rá korábban kirótt szabadságvesztését tölti.

Az MTI híradása szerint a vádpontok között szerepel továbbá szélsőségességre való felhívás, az állampolgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonása és a nácizmus rehabilitálása.

A 47 esztendős vádlottra az érintett és támogatói szerint akár 30 évi szabadságvesztés várhat.

Alekszej Navalnij a tárgyaláson azt hangoztatta, hogy a moszkvai bíróság bírája nem jogosult a pert a fővárostól távol (mintegy 230) kilométerre lévő Melehovóban lefolytatni. Követelte szüleinek bebocsátását, akik abban a tudatban utaztak a helyszínre, hogy nyílt tárgyalás lesz.

A per másik vádlottja Danyiel Holodnij, a Navalnij Live YouTube-csatorna korábbi technikai igazgatója. A sajtót kizárták a tárgyalóteremből, az újságírók egy külön helyiségben, videóközvetítésen követhetik az eljárást. Helyszíni sajtójelentések szerint a közvetítés hangminősége gyenge, az elmondottak többször nehezen érthetők.

Alekszej Navalnij új perére a vád 196 kötetnyi anyagot gyűjtött össze, aminek tanulmányozására a Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki hírportál szerint a politikus 10 napot kapott. Terrorizmus címén külön eljárást indítottak a politikus ellen, akit akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetnek.

Alekszej Navalnij jelenleg 9 éves szabadságvesztését tölti, amelyet csalás és a bíróság megsértése miatt szabtak ki rá 2021-ben. Jogi képviselője tavaly októberben közölte, hogy ügyfelét szélsőségességgel, terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával vádolták meg.

Az orosz Szövetségi Pénzügyi Ellenőrző Szolgálat Navalnijt, Ljubov Szobolt és a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) több más munkatársát januárban felvette a terroristák és szélsőségesek listájára.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának bírálójaként vált ismertté. Nyugati laboratóriumok szerint idegméreggel támadást követtek el ellene 2020 augusztusában, egy szibériai úton.

Külföldi gyógykezelése után, 2021. januárban visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábban kiszabott, felfüggesztett szabadságvesztés letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.

Ezt követően újabb eljárások indultak ellene. 2021. júniusban bíróság tiltotta be Alekszej Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

Az ufai bíróság szélsőségesség vádjával szerdán hét és fél év szabadságvesztésre ítélte Lilija Csanisevát, a baskírföldi városban létrehozott Navalnij-törzs vezetőjét.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok