Index Vakbarát Hírportál

Mélyponton vannak a kínai–amerikai kapcsolatok

2023. június 19., hétfő 13:59

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Kínába utazott, hogy csökkentse a két ország közötti feszültségeket. A találkozóról Vang Ji kínai külügyi államtanácsos elmondta, a két ország kapcsolata válságban van. Vang felszólította az Egyesült Államokat, tartózkodjon attól, hogy beavatkozik a kínai belügyekbe.

Vang Ji kínai külügyi államtanácsos szerint

mélyponton vannak a kínai–amerikai kapcsolatok, ennek gyökere pedig az Egyesült Államok »téves felfogása« Kínáról.

A legmagasabb rangú kínai külügyi vezető ezt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott hétfői megbeszélése során jelentette ki Pekingben – derül ki a kínai külügyminisztérium közleményéből.

Felelősségteljes magatartást kell tanúsítanunk az emberekkel, a történelemmel és a világgal szemben, és vissza kell a fordítanunk a mélyponton lévő amerikai–kínai kapcsolatokat

– hangoztatta Vang a közlemény szerint.

Blinken az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek csökkentése érdekében érkezett vasárnap Pekingbe, később Hszi Csin-ping elnök is fogadta. Öt év óta ő az első amerikai külügyminiszter, aki Pekingbe látogatott. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint az ország külügyi államtanácsosával folytatott háromórás megbeszélés során szó esett Tajvan ügyéről és más témákról is.

Kínának nincs módja kompromisszumokat vagy engedményeket tenni

– közölte Vang Tajvannal kapcsolatban. Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A találkozón a kínai állami média szerint Vang felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne bocsátkozzon találgatásokba a Kínából érkező fenyegetésekkel kapcsolatban, és hagyjon fel a kínai tudományos és technológiai fejlődés „elnyomásával”, valamint tartózkodjon attól, hogy beavatkozik a kínai belügyekbe.

Az amerikai–kínai kapcsolatoknak a közelmúltban jelentősen ártottak a Kína és Tajvan térségében történt katonai incidensek. Nemrégiben egy kínai vadászrepülő veszélyes közelségbe került egy amerikai katonai repülőgéphez, később pedig egy kínai hadihajó néhány száz méterre megközelítette az amerikai haditengerészet egy hajóját a Tajvani-szorosban. Ezeket a manővereket az Egyesült Államok felelőtlennek nevezte és elítélte.

Tavaly Joe Biden amerikai elnök leszögezte, hogy ha Kína valamilyen vakmerő lépésre szánná el magát Tajvannal szemben, azzal azonnali válaszlépést váltana ki. Hozzátette mindazonáltal, hogy az Egyesült Államok továbbra is elfogadja az egy Kína-politikát, amelynek értelmében csak a pekingi kormányt tekinti Kína legitim vezetésének.

Rovatok