Index Vakbarát Hírportál

Rohamos tempóban olvadnak az alpesi gleccserek

2023. június 19., hétfő 08:13

A svájci szavazók úgy döntöttek, támogatják az új törvényjavaslatot, amely célja a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentése és a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás elérése 2050-ig.

A svájci kormány szerint az országnak meg kell védenie energiabiztonságát és a környezetét, miután gleccsereik rohamos tempóban olvadnak a svájci Alpokban. Az erről szóló új klímavédelmi törvény leszögezi, hogy Svájc az importált kőolajtól és földgáztól való függőségét a megújuló energiaforrások felhasználására cseréli le. A vasárnapi népszavazáson a részvételi arány 42 százalékos volt, 

a szavazók 59,1 százaléka támogatta a megújuló energiára vonatkozó javaslatokat.

A BBC kiemelte, Svájc szinte valamennyi nagy pártja támogatta a törvényjavaslatot, kivéve a jobboldali Svájci Néppártot (SVP), amely a kormány javaslatai ellen fellépve kezdeményezett népszavazást. A törvény ellenzői azt kifogásolták, hogy a zöldenergiához szükséges intézkedések nagyban megnövelik az energiaárakat. 

Svájc jelenleg energiájának mintegy háromnegyedét importálja, az országban felhasznált kőolaj és földgáz teljes egészében külföldről származik. 

A kormány közölte, a törvény bevezetésével tíz évig 2 milliárd svájci frank pénzügyi támogatást ígér a gáz- vagy olajfűtési rendszerek lecserélésére, valamint 1,2 milliárd svájci frankot ad a vállalkozások zöldenergiára való áttéréséhez.

Extrém mennyiségű jég olvadt el 

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy rohamos tempóban olvadnak a gleccserek Svájcban. Tavaly a svájci gleccserek több jeget veszítettek el, mint az elmúlt száz év bármelyikében, valamint elolvadt egy hétezer éves gleccser is. A kutatók megállapították, 

A svájci jégfolyamok tömegük egyharmadát veszítették el 2001 és 2022 között.

Matthias Huss svájci glaciológus évek óta tanulmányozza a gleccserek visszahúzódását. A kutató közösségi oldalán üdvözölte a vasárnapi szavazás eredményét. Mint írta, nagyon örül, hogy a tudomány érveit végre meghallgatták. Huss egy látványos videóval szemléltette a gleccserek olvadását.

Valerie Piller Carrard svájci szocialista párti parlamenti képviselő kijelentette, az új törvény „fontos lépés a jövő generációi számára”. A szavazók 78,5 százalékos többséggel támogatták a multinacionális vállalatokra vonatkozó 15 százalékos globális minimumadó bevezetésére irányuló terveket is. Svájc 2021-ben csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megállapodását aláíró közel 140 országhoz, amelyek a nagyvállalatok számára 15 százalékos minimumadót szavaztak meg.

Rovatok