Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint az Európai Bizottság ellehetetlenítené a rezsicsökkentést

2023. június 19., hétfő 15:40

Magyarország nemmel szavaz a villamosenergia-piaci reformról szóló európai bizottsági javaslatra, az ugyanis elvenné a tagállamok kormányainak azon jogát, hogy alacsonyan tartsák a rezsiköltségeket – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

Az ukrajnai háború és a szankciós válaszok miatt a kontinens energiapiacán továbbra is rendkívül törékeny a helyzet, a földgáz ára újra emelkedésnek indult – közölte Szijjártó Péter az EU-s energiaügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

„Ebben a helyzetben a magyar kormánynak a célja és a felelőssége kettős. Először is biztosítanunk kell Magyarország energiaellátásának stabilitását, másrészt pedig biztosítanunk kell a rezsicsökkentés eredményeinek megvédését”  – szögezte le.

Sajnos a közelmúltban Brüsszelből komoly támadás indult a magyar rezsicsökkentés ellen, és a magyar rezsicsökkentés elleni brüsszeli támadásnak ma a jogszabályi előterjesztésével is itt szembetaláltuk magunkat

– tette hozzá a most megkezdett, villamosenergia-piaci reformról szóló vita kapcsán.

Szijjártó Péter kifejtette, az Európai Bizottság javaslata elvenné a tagállamok jogát, hogy megvédjék a saját polgáraikat a magas energiapiaci áraktól, Brüsszel magához akarja venni a jogot, hogy eldöntse, mikor van energiaválság-helyzet, és hogy ekkor engedélyezi-e egy-egy államnak a rezsicsökkentés bevezetését.

Ez azért nonszensz, mert az elmúlt időszak egyik legfőbb tanulsága pont az volt, hogy a tagállamok, az országok helyzetfelismerése és gyors reakciója tud segíteni. A tagállamok saját döntései tudják jelenteni a megoldást a nehézségekre. Nem a brüsszeli, rendkívül hosszú, rendkívül nehézkes, rendkívül bürokratikus eljárások – magyarázta a külgazdasági- és külügyminiszter.

Rovatok