Index Vakbarát Hírportál

Visszatért Ukrajnába a Magyarországra szállított hadifoglyok egy része

2023. június 20., kedd 18:22 | aznap frissítve

A budapesti ukrán nagykövetség visszaszállította Ukrajnába a hadifoglyok egy részét, akik csaknem két hete az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével kerültek át Magyarországra – közölte Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. Cikkünk megjelenése után egy fotó is megjelent a három katonáról, amint a magyar–ukrán határon állnak.

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint – amelyet elsőként a magyar sajtóban az Index közölt –, valamint a magyar kormány közlése alapján 11 orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak. Azóta az ügyre több ízben is reagált a kijevi vezetés, emellett pedig több politikai és katonai szakértő is.

Az ukrán kormányzat súlyos vádakat fogalmazott meg többször is. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden nyilatkozott az esetről, és azt mondta, szerinte egyszerű magyarázata van ennek a történetnek: Orbán Viktornak meg kellett mutatnia a magyarországi és a külhoni magyaroknak, hogy ő az egyetlen védelmezőjük. Szijjártó Péter külügyminiszter kedd délután reagált a Kuleba által elmondottakra, és tagadta, hogy a magyar kormánynak bármi köze lenne az ügyhöz.

Eközben az ügyben történt egy fontos fejlemény. Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő nemrég ugyanis arról számolt be, hogy

A MAGYARORSZÁGRA SZÁLLÍTOTT TIZENEGY HADIFOGOLY KÖZÜL HÁRMAT A BUDAPESTI NAGYKÖVETSÉG MUNKATÁRSAI VISSZAVITTEK UKRAJNÁBA.

„Már Ukrajna területén vannak, és megkapnak mindenféle támogatást” – írta Nyikolenko, hozzátéve, dolgoznak azon, hogy a többi, Magyarországra szállított kárpátaljai katona is hazatérhessen.

Már egy fotót is közzétettek róluk

Mindeközben egy fotó is megjelent a három kárpátaljai katonáról, amint épp a magyar–ukrán határon állnak.

A képet egy ukrán kormányszerv, a hadifoglyokért felelős koordinációs központ (KSHPPV) tette közzé.

Rejtély, miként történt

A szóvivő rövid közleményéből semmilyen részlet nem derült ki arról, mindez hogyan valósult meg. Ukrán tisztviselők még kedd délután megjelent nyilatkozataikban is azt állították, hogy nem tudják felvenni a kapcsolatot a Magyarországra szállított katonákkal, mert Magyarországon állandó őrizet alatt állnak, és nem kommunikálhatnak szabadon.

Nem világos, hogy ha ez igaz, akkor most Ukrajna budapesti nagykövetségének miként sikerült mégis felvennie velük a kapcsolatot, valamint elintézni, hogy visszatérhessenek Ukrajnába.

A három hadifogoly Ukrajnába visszatérésével kapcsolatban kerestük a magyar külügyminisztériumot, az ukrán külügyminisztériumot és Ukrajna budapesti nagykövetségét is. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit kedden is percről perce közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Stringer / Reuters)

Rovatok