Index Vakbarát Hírportál

Újabb bizonyítékot közöltek az ukránok a Nova Kahovka-i robbantásról

2023. június 21., szerda 06:43

Hétfőn került nyilvánosságra egy fotó, amelyet egy ukrán drón készített, nem sokkal a Nova Kahovkában történt gátrobbantás előtt. Az ukránok szerint a kép bizonyíthatja azt, hogy az oroszok tényleg fel akarták robbantani a gátat.

A gátat közel két héttel ezelőtt robbantották fel, és mindez súlyos természeti katasztrófát okozott Ukrajna déli-délkeleti területein. Az áradásba több tucat ember belehalt, és ezreket kellett evakuálni az érintett területekről. 

Hétfőn egy olyan fotó került nyilvánosságra, amelyet egy ukrán drón még május 28-án készített a gátnál.

A képet az Associated Press amerikai hírügynökség kapta meg először.

A felvételen látható egy autó, amelyből kábelek vezetnek ki, és a jelek szerint robbanószerkezeteket helyeztek el a járműben.

Mindemellett az Associated Press azt is hozzátette: egyelőre semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy az autót felrobbantották volna – és ha ez meg is történik, önmagában még kevés lett volna a gát megsemmisítéséhez. 

Az ukrán különleges műveleti erők egyik kommunikációs tisztje azt mondta erről a hírügynökségnek: ők úgy vélik, hogy az oroszok azért helyezték el ott az autót és a robbanószereket, hogy ha az ukránok elérik a gátat, akkor felrobbantsák, és felerősítsék vele egy másik robbantás hatását, amely a gát gépterméből indult volna ki a terv szerint. Akárhogy is történt, szerintük a fotó egy dolgot mindenképp bizonyít:

azt, hogy Oroszországnak szándékában állt a gát felrobbantása, és lehetősége is volt rá. 

Két ukrán parancsnok, akik a gáthoz relatíve közel állomásoztak a robbantás idején, azt mondta az Associated Press-nek, hogy a Dnyeper hamar elöntötte az állásaikat, de az oroszokét is, és ők még eszközöket is veszítettek az árvízben. Mindemellett azt sem rejtették véka alá, hogy a robbantás miatt minden tervüket sutba kellett vágni, és sokkal többet kellett menetelniük ahhoz a sáros, felázott talajon, hogy megindíthassák a támadást. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már többször is utalt arra, hogy a gátat az oroszok aláaknázták és felrobbantották. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont nemrég egy eseményen azt mondta: nem állt érdekükben a robbantás, mert a víz olyan területeket is elöntött, amelyeket Oroszország irányít (a The Guardianszerint annyit azért ő is elismert, hogy az ukrán offenzíva terveit is keresztbe húzta a robbantás).

Ez okozhatta a katasztrófát 

Az orosz fél a robbantás után nem sokkal azt állította, hogy az ukránok a viszonylag új rakéta-sorozatvetőjükkel, a Vilha–M-mel lőhették szét a gátat.

Az Associated Press ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kahovkai gát ugyan még a szovjet érában épült, de nagyon masszív építmény volt, amelyet a II. világháború tapasztalatai, az akkor történt gátrobbantások figyelembevételével terveztek meg. Példaként hozták fel, hogy 1943-ban a brit légierőnek öt darab különleges, 4,5 tonnás bombára volt szüksége ahhoz, hogy a Németországban található möhnei gátat megsemmisítsék.

A hírügynökség szerint Ukrajnának egész egyszerűen nincs olyan rakétája, amely elegendő erővel rendelkezne egy ilyen csapáshoz. 

Sidharth Kaushal, a londoni Royal United Services Institute (RUSI) kutatója azt mondta, hogy az ukránoknak legfeljebb 500 kilogrammos robbanótölteteik vannak, ami kevés lenne. Ezen kívül az sem tűnik valószínűnek, hogy ukrán különleges műveleti egységek képesek lettek volna eljutni a gáthoz, és még aláaknázni is azt, hiszen Oroszország már a háború eleje óta irányította a gátat és környékét.

A detonáció körülményeire esetleg magyarázatot adhat egy lehallgatott rádióbeszélgetés, amelynek hanganyagát az ukrán hírszerzés tette közzé még bő másfél hete. Ezen az hallható, amint egy orosz katona a robbantás után azt mondja: „A szabotőrcsoportjaink ott voltak. Rájuk [az ukránokra – a szerk.] akartak ijeszteni azzal, amit a gáttal művelnek. De nem a terv szerint sikerült.”

(Borítókép: Maxar Technologies / Reuters)

Rovatok