Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna újabb vádakkal támadja Magyarországot a hadifoglyok ügyében

2023. június 22., csütörtök 13:31

Dmitro Lubinyec ukrán ombudsman azt állította: Magyarország humanitárius jogot sértett azáltal, hogy Ukrajna tájékoztatása nélkül vett át 11 hadifoglyot az Orosz Ortodox Egyháztól. Az ombudsman azt is kifogásolta, hogy Magyarország még a Nemzetközi Vöröskeresztet sem értesítette erről, továbbá azt is közölte, hogy bár a katonák közül hárman hazatérhettek Ukrajnába, a maradék nyolccal még mindig nem tudják felvenni a kapcsolatot a magyar kormány miatt.

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint – amelyet a magyar sajtóban elsőként  az Index közölt –, valamint a magyar kormány közlése alapján 11, orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak. Azóta az ügyre több ízben is reagált a kijevi vezetés, emellett pedig több politikai és katonai szakértő is.

Az ukrán kormányzat súlyos vádakat fogalmazott meg többször is, azt állítva, hogy a kárpátaljai katonákat Magyarországon megfigyelés alatt tartják, és korlátozzák is szabadságukat. Ezzel szemben a magyar kormány azt állítja, hogy erről szó sincs. Kedden pedig hárman vissza is térhettek Ukrajnába.

Most az ukrán ombudsman egy tévéinterjúban beszélt az esetről, és újabb vádakat fogalmazott meg. Dmitro Lubinyec azt mondta:

Magyarország megsértette a nemzetközi humanitárius jogot akkor, amikor átvett 11 ukrán hadifoglyot Oroszországtól, és erről nem tájékoztatta Ukrajnát.

„Még akkor is, ha humanitárius okokból cselekedtek, Ukrajnát elsőként kellett volna értesíteniük erről” – mondta Lubinyec az rbc.ua portál beszámolója szerint. Azt is hozzátette, hogy értesülései szerint a magyar kormány egy olyan információs műveletre készül, amelyben azzal vádolnák meg Ukrajnát, hogy nem hajlandó hadifoglyokat cserélni Oroszországgal. Szerinte ebben a műveletben azt fogják állítani, hogy „az Orosz Föderáció készen áll az ukrán hadifoglyok átadására, de ez Ukrajna miatt nem valósul meg”.

„Manipulatív közlemények”

Az ombudsman azt is hozzáfűzte, hogy Magyarországnak és Oroszországnak Ukrajnán kívül a a Nemzetközi Vöröskeresztet is értesítenie kellett volna erről. Azonban ez sem történt meg, amit állítása szerint a Vöröskereszt ukrajnai missziójának vezetője is megerősített csütörtökön, egy személyes találkozón.

Lubinyec a Magyarországgal szembeni vádat tartalmazó üzenetét még a Twitter-oldalán is megosztotta, amelyet egyébiránt csak relatíve ritkán használ a Telegramhoz képest. Ott egy korábbi nyilatkozatát idézve még azt is hozzáfűzte, hogy szerinte Magyarország Oroszországhoz hasonlóan „manipulatív közleményeket” tett közzé az ügyben. 

Rejtélyes részletek, amelyekről senki nem akar beszélni

Korábbi cikkünkben, amelyben a 11-ből 3 kárpátaljai katona kedd délutáni hazatéréséről számoltunk be, írtunk arról is: nem tudni, hogy miként térhettek haza. A hazatérésük előtti órákban még az ukrán tisztviselők közül is többen azt mondták: Magyarország akadályozza őket abban, hogy felvegyék a kapcsolatot velük. Mindeközben Szijjártó Péter tagadta, hogy a magyar kormánynak bármiféle szerepe lett volna a foglyok kiszabadításában. 

A három katona hazatérésével kapcsolatban előzőleg kerestük a magyar és az ukrán külügyminisztériumot, valamint Ukrajna budapesti nagykövetségét is. Választ egyik féltől sem kaptunk, arról pedig azóta sincs hír, hogy a többi nyolc katonával mi lehet a helyzet.

Nem világos, hogy ha az ukrán fél állítása igaz lett volna azzal kapcsolatban, hogy a kormány akadályozza a kapcsolatfelvételt a foglyokkal, akkor miként sikerült volna hármójukat visszavinni Ukrajnába kedden. Mindenesetre az ukránok részéről azóta senki sem állította azt, hogy a kormány miatt nem tudják felvenni a kapcsolatot velük. 

Azt viszont – mint fentebb látható – továbbra is állítják, hogy a kormány valamire készül ezekkel az emberekkel.  Ugyanakkor már június 10-én is azt mondták, hogy értesüléseik szerint a kormány egy „provokatív” sajtótájékoztatón akarja felvonultatni ezeket az embereket, és abból se lett semmi azóta. 

Frissítés: megszólalt a többi katonáról is

Cikkünk megjelenése után vettük észre, hogy az RBC-énél valamivel részletesebb beszámolót tett közzé az Ukrajinszka Pravda arról, hogy mit is mondott Lubinyec ebben az említett televíziós interjúban.

A portál szerint az ombudsman azt mondta: a maradék nyolc ember továbbra is el van zárva Magyarországon. „Gyakorlatilag el vannak szigetelve, csak korlátozottan kommunikálhatnak. A telefonokat, amelyeket azért adtak nekik, hogy a rokonokkal komminikáljanak, elvették tőlük. Tudjuk, hogy a rokonaik néhányukkal beszélni tudtak, de nem tudjuk, hogyan.  Nem értjük, hogy az ukrán diplomatáknak miért nem engedik meg, hogy meglátogassák őket” – mondta. 

(Borítókép: Ukrán hadifoglyok 2023. június 11-én. Fotó: Ukrainian Armed Forces / Handout / Reuters)

Rovatok