Index Vakbarát Hírportál

Kijevi magyar: Hálásak vagyunk, de nem Orbánnak és a kormányának

2023. június 22., csütörtök 06:06 | aznap frissítve

Tompa Tibor szerint egyrészt örülni kell annak, hogy ukrán katonák szabadultak ki az orosz fogságból, másrészt azonban, ahogyan ez történt, hihetetlen. A Kijevben élő magyar férfi biztos abban, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek köze volt ehhez a helyzethez.

„Nagyon is fel akarta használni ezeket a foglyokat, akikről nem tudni, hogyan kerültek Magyarországra” – mondta a 24tv.ua-nak Tompa Tibor azzal kapcsolatban, hogy az orosz ortodox egyház 11, korábban Ukrajna oldalán harcoló hadifoglyot adott át Magyarországnak. A férfira a Kijevben élő magyar közösség vezetőjeként hivatkoznak, azonban a Magyarok Kijevi Egyesülete közölte, Tompa Tibor kijevi lakos nem elnöke, se nem képviselője a Magyarok Kijevi Egyesületének.

Tompa Tibor szerint az is tervben volt, hogy Orbán Viktor sajtótájékoztatón vegyen részt a 11 fogollyal, de később kiderült, hogy nem mindegyikük magyar származású. Ukrajna ennek megfelelően reagált, Orbán pedig elállt a tervétől – vélekedett. Emlékeztetett, hogy Semjén Zsolt korábban azt is mondta, hogy Ukrajnának „meg kellene köszönnie” Magyarországnak a foglyok szabadon bocsátását.

Igen, hálásak vagyunk, de elsősorban az ukrán hősöknek, akik harcoltak és megvédték Ukrajnát. De nem Orbánnak és kormányának. Orbán ugyanis atamagyarnak, minden magyarok atyjának akar tűnni

– fogalmazott a kijevi magyar. „De sajnos Orbán soviniszta, és csak azokat a magyarokat fogadja el, akik a szomszédos országok állítólagos elnyomásáról beszélnek. És ez nemcsak a kárpátaljai magyarokra vonatkozik, hanem a szlovákiai és romániai magyarokra is, pedig ők valódi állampolgárai azoknak az országoknak, ahol élnek” – tette hozzá.

Hasonló helyzetek – Tompa Tibor szerint – a jövőben is megismétlődhetnek. Úgy véli, Orbántól bármi kitelik. Szerinte a magyar miniszterelnök „ellenséges Ukrajnával szemben, és erre rengeteg példa van”.

Példaként említette az Ungvári Egyetem magyar származású professzorát, Fegyir Sándort, aki önként jelentkezett Ukrajna védelmére, és hónapok óta várja, hogy Ukrajna budapesti nagyköveteként ismerjék el.

Pedig ő egy ukrajnai magyar, egy igazi hős, és valóban sokat tenne az ukrán–magyar kapcsolatokért, de nem úgy, ahogy Orbán Viktor elképzeli

– fogalmazott Tompa Tibor.

Rovatok