Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a harmadik magyar katona holttestét Horvátországban

2023. június 22., csütörtök 11:19

Megtalálták a holttestét a harmadik magyar katonának is, aki meghalt a Horvátországban szerdán történt helikopter-balesetben.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint csütörtök délután, a helikopter roncsai alatt megtalálták a szerdán, kötelességteljesítés közben lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is.

A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságokkal közösen. A területen talált roncsokat és minden fellelhető darabot összegyűjtenek, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe szállítják.

Mint írják, a horvátországi helyszínen a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről, legfontosabb célja azonban az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal.

Böröndi Gábor altábornagy arról tájékoztatott, hogy a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér.

Mint írtuk, szerda délután egy súlyos baleset történt a Honvédség egyik helikopterével Horvátországban. A gépen három katona teljesített szolgálatot, és úgy tudni, hogy mindhárman meghaltak, kettejük holttestét már szerdán megtalálták.

Csütörtök reggel az n1info.hr számolt be arról, hogy megtalálhatták a harmadik holttestet is,

amely vélhetően a helikopter roncsa alatt lehet.

Az N1 Info úgy értesült: a holttestet valószínűleg még ma kiemelik a roncs alól.

A Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere kiképzési feladatot teljesített Horvátországban. Nem hivatalos értesülések szerint a balesetet az okozhatta, hogy a gép pilótája nem vett észre egy kötélpályán kifeszített drótkötelet, amelyen a gép fennakadt, majd lezuhant. Egyelőre nincs magyarázat arra, hogy a helikopter miért repült annyira alacsonyan, hogy nem tudta megkerülni a Cikola patak felett kifeszített kötelet.  

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerda délután közölte, hogy Böröndi Gábor vezérkari főnök a baleset helyszínére utazik. Az áldozatokat a Honvédség saját halottjainak tekinti.

(Borítókép: Mentőalakulatok tagjai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én. Fotó: Mario Strmotic / HINA / MTI)

Rovatok