Index Vakbarát Hírportál

Fegyveres felkelés zajlik Oroszországban, óriási a káosz

2023. június 23., péntek 21:58 | tizenegy hónapja frissítve

A Wagner zsoldoscsoport vezetője péntek este azt mondta: meg kell állítaniuk az orosz védelmi minisztériumot, ezért fegyverrel vonulnak ellenük. Jevgenyij Prigozsin gyakorlatilag bejelentett egy katonai puccsot, bár ő maga „Igazságmenetnek” nevezte ezt. Az orosz hatóságok fegyveres felkelésről írnak, és eljárást indítottak Prigozsin ellen.

Cikkünk frissül... amiről eddig írtunk, röviden:

Prigozsin hangfelvételen jelentette be, hogy megindulnak

A Wagner zsoldoscsoport vezetője több hangfelvételt tett közzé péntek este a Telegram-oldalán. Megfogadta, hogy „megállítja” Moszkva legfelsőbb katonai vezetését, és felszólította az oroszokat, hogy ne álljanak ellen az erőinek – közölte az al Jazeera.

A Wagner-csoport parancsnoki tanácsa döntést hozott – meg kell állítani a gonoszt, amelyet az ország katonai vezetése hordoz

– mondta Jevgenyij Prigozsin a szóvivői által közzétett hangüzenetben.

 A Telegram-csatornán közzétett üzenetekben úgy fogalmazott: „Meg kell állítani azt a gonoszságot, amelyet az ország katonai vezetése hordoz. Elhanyagolják a katonák életét. Elfelejtették az »igazságosság« szót, és mi vissza fogjuk adni. Ezért azok, akik ma tönkretették a mi embereinket, és tönkretették az orosz katonák tíz, sok tízezer életét, meg lesznek büntetve”.

Arra kérem önöket, hogy ne álljanak ellen senkinek. Bárki, aki megpróbál ellenállást tanúsítani, azt fenyegetésnek fogjuk tekinteni, és azonnal megsemmisítjük, beleértve minden útzárat, amely az utunkba áll, minden repülőgépet, amelyet a fejünk felett fogunk látni

– fogalmazott.

Hozzátette: „Kérek mindenkit, hogy maradjanak nyugodtak, ne engedjenek a provokációknak, maradjanak otthon... Ajánlatos, hogy ne menjenek ki az utcára az útvonalunk mentén. Miután befejeztük, amit elkezdtünk, visszatérünk a frontra, hogy megvédjük hazánkat. Az elnöki adminisztráció, a kormány, a belügyminisztérium, az orosz gárda és más struktúrák a megszokott módon folytatják munkájukat. El fogunk bánni azokkal, akik tönkreteszik az orosz katonákat, és visszatérünk a frontra. A csapatokban helyreáll az igazságosság. És utána – igazságosság egész Oroszország számára”– mondta a Wagner-vezér.

Igazságmenetnek nevezte az akciót

Prigozsin azt is mondta a felvételen, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Don menti Rosztovba érkezett nemrég, de elmenekült előlük, amikor felelősségre vonták a csapás miatt, és ezért nincs más választásuk, mint hogy leszámoljanak a belső ellenségükkel. 

Mondandója egy pontján Prigozsin azt is közölte: 

Ez nem egy katonai puccs. Ez egy Igazságmenet. A cselekedeteink semmilyen módon nem akadályozzák a hadsereget. 

A mondatok alapján az oroszok közül is sokan úgy értelmezték, hogy Prigozsin puccsra szólított fel. A zsoldosvezér által elmondott zöme itt meghallgatható:

Egy rakétacsapás lehetett az előzmény 

Mindennek előzménye az volt, hogy Prigozsin szerint az orosz védelmi minisztérium egy rakétatámadást hajtott végre ellenük. Ennek következményeiről egy videó is készült.

Mindeközben az Orosz Védelmi Minisztérium egy közleményben cáfolta Prigozsin állításait, és azt, hogy csapást hajtottak volna végre a Wagner-csoport ellen. Közölték azt is, hogy az orosz hadsereg csapatai továbbra is folytatják a harci missziókat a frontvonalon.

Oroszország a puccs szélén? 

Mindeközben Igor Girkin, az orosz titkosszolgálat volt tisztje azt írta a Telegramján: nem tudja megerősíteni, hogy tényleg Prigozsin beszélt-e a felvételen, és igazat mondott-e, de ettől függetlenül kijelenthető szerinte, hogy Oroszország egy katonai puccs szélén áll. 

Csak az nem egyértelmű, hogy ki fogja megindítani. Elképzelhető, hogy két hatalmi klikk küzd egymással, és egy harmadik, amelynek az FSZB és az Orosz Biztonsági Tanács a része, próbál semleges maradni

– közölte Girkin. 

A volt FSZB-tiszt este 21.29-kor azt írta: egyelőre sem ő, sem a forrásai nem látják jelét annak, hogy a Wagner összecsapott volna a hadsereggel. Nem sokkal később, 21.36-kor viszont azt írta, hogy a helyi biztonsági erőket riadókészültségbe helyezték, bár egyelőre nem történt összecsapás.

Reménykedjünk abban, hogy Prigozsin bejelentette ugyan a puccsot, de a Wagner fegyveresei nem fognak részt venni benne

– mondta. 

Prigozsin nemrég arról beszélt, hogy Oroszország hazudott az egész háborúval kapcsolatban 

Jevgenyij Prigozsin nemrég egy nyilatkozatban  az oligarchákat is hibáztatta a háborúért, elítélve „a klánt, amely a gyakorlatban ma Oroszországot uralja”.

Ukrajna fegyveres erői nem akarták megtámadni Oroszországot a NATO-blokkal

– közölte

A szókimondó zsoldosvezér már korábban is közzétett kemény hangvételű üzeneteket. Májusban az Ukrajnában megölt katonái véres holttestei előtt állt, és szitkozódásokkal teli szidalmakat kiabált az orosz katonai vezetőkre, őket hibáztatva a vérengzésért.

DE EDDIG MÉG SOHA NEM ÁSTA ALÁ MOSZKVA INDOKLÁSÁT A HÁBORÚRA.

Egyesek úgy látják: az, hogy Putyin nem tudta elfojtani a belharcokat, az orosz politikai színtéren bekövetkező lehetséges változások jele. 

Megszólalt a Kreml is, az orosz kormányzat fegyveres felkelésről beszél

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azóta közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnököt értesítették „a Prigozsint körüli helyzetről”.  „Megtesszük a szükséges lépéseket” – fűzte hozzá szűkszavúan a szóvivő.

Mindeközben az orosz Terrorellenes Bizottság (NAC) közölte, hogy az FSZB bűnügyi eljárást indított Prigozsin ellen, 

aki –  Az FSZB szerint – fegyveres felkelésre szólított fel az orosz kormányzat ellen.

„Követeljük, hogy azonnal vessen véget az illegális akciónak” – közölte a NAC a RIA Novosztyi szerint.

Puccs, avagy sem?

Igor Girkin egy újabb posztban azt írta: sokan azt mondták, hogy egy puccs nem így néz ki, de ezzel nem ért egyet. „Az 1922-es olaszországi puccs épp így kezdődött. Benito Mussolini először ezreket, majd tízezer »feketeingest« vezetett Rómába. Nem ellenállt senki, a puccsistákat a nép üdvözölte, a király pedig átadta a hatalmat”.

Egy későbbi posztban azt is hozzátette: szerinte Prigozsin hazudott a rakétacsapásról, ugyanis nem logikus, hogy az orosz védelmi minisztérium egy egész Wagner-alakulatra csapjon le ahelyett, hogy magát Prigozsint próbálnák meg likvidálni. 

Egyszerű katonák és parancsnokok ellen csapást végrehajtani hülyeség – még Sojgunak és Geraszimovnak [az orosz vezérkari főnöknek – a szerk.]  van elég esze ahhoz, hogy ezt tudja. Ha még Prigozsin és az ő »parancsnoki tanácsa« ellen lőttek volna ki egy rakétát, azt még megérteném. De ez így egy hazugság. Pont

– írta. 

Orosz harcjárművek jelentek meg a Don menti Rosztov közepén, vészhelyzet van 

Mindeközben a közösségi médiában olyan fotók terjednek, amelyek szerint harcjárművek jelentek meg a korábban már említett Rosztovban, egész pontosan Rosztov-na-Donu városában.

A Baza nevű orosz Telegram-csatorna azt  írja , hogy a Don menti Rosztov területi rendőrkapitányságain elrendelték az „Erőd” kódnevű vészhelyzeti terv végrehajtását, amelynek értelmében az összes rendőrt készültségbe helyezték, és mindenhol állománygyűlést hívtak össze. A terv értelmében biztosítani kell a kulcsfontosságú objektumok védelmét, és fel kell készülni egy esetleges külső támadásra. 

Utóbb a csatornán egy másik videó is megjelent, amin egy harcjármű látható. A Baza szerint a város felett már helikopterek is köröznek. 

Az egész orosz belügyet és a Roszgvardiját mozgósították?

A fenti értesülést az 161.ru nevű orosz hírportál kormányzati forrásai is megerősítették. A portál egyik forrása azt mondta:

Parancsot adtak arra, hogy Belügyminisztérum teljes személyzetét [feltételezhetően ez csak a Don menti Rosztov régiójára értendő – a szerk.] és az Orosz Nemzeti Gárdát is mozgósítani kell, és meg kell erősíteni a Luhanszki Népköztársaság és Donyecki Népköztársaság határin lévő ellenőrzőpontokat.

Úgy tudni, hogy már az FSZB-t, valamint a Moszkvai területen lévő biztonsági erőket is készültségbe helyezték, valamint házkutatást hajtottak végre a Wagner-csoport szentpétervári központjánál.

Ezen kívül az orosz sajtóban már azt is híresztelik, hogy a Kreml különleges kommunikációs csatornáit, az ATS-2-őt és 3-at is leállították, de ezt más forrásból egyelőre nem sikerült megerősíteni. 

Mindeközben az orosz állami csatorna, a Rosszija-24 is megszakította az adását, és beolvasták az orosz védelmi minisztérium közleményét, amelyben Prigozsin állításait cáfolták – írta az orosz Meduza portál.

Az ukránok rövid üzenetet küldtek

„Figyelünk” – írta az eseményekre reagálva egy Twitter-posztban az ukrán védelmi minisztérium.

Harcjárművek jelentek meg Moszkva közepén is

Több videó tanúsága szerint Moszkva közepén is harcjármúvek jelentek meg.

Mindeközben Prigozsin felszólította a Roszgvardiját, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Ezen kívül egy, a város közelében lévő katonai bázisnál valami ki is gyulladhatott.

Ezen kívül egy, a város közelében lévő katonai bázisnál valami ki is gyulladthatott.

Szurovikin Prigozsinnak: bajtársak vagyunk, ne csináljátok

Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai hadművelet parancsnokahelyettese,  óvalamint Vlagyimir Alekszejev tábornok, az orosz hírszerzés vezetőhelyettese egy videóban üzent Prigozsinnak.

Szurovikin azt mondta, hogy a frontvonalról nemrég tért vissza a védelmi minisztériumba, ahol jelenleg is a feladatukat végzik az Ukrajna elleni konfliktusban. Ezután arról beszélt, hogy a Wagnerrel jóban és rosszban együtt küzdöttek az utóbbi időben. 

Egy vérből valók vagyunk. Harcosok vagyunk. Felszólítalak titeket, hogy hagyjátok abba. Az ellenség arra vár, hogy súlyosbodjon a belpolitikai helyzetünk. Nem szabad a kezükre játszanunk ebben a nehéz időben [...] állítsátok meg a menetoszlopokat, és térjetek vissza az állásokhoz 

– mondta Szurovikin, akiről tudni lehet, hogy jó viszonyt ápolt a zsoldosvezérrel (Prigozsin korábban a nyilvános üzenetiben dicsérte is őt). 

Nem mellékes részlet a videón, hogy Szurovikin kezében eközben egy gépkarabély is látható volt.

Tényleg megindult a Wagner

Szurovikin fenti mondatait az magyarázza, hogy Prigozsin nem blöffölt, és a Wagner csapatai tényleg megindultak Moszkva ellen. Egyesek arról írnak, hogy 80 ezer katonával, bár ez irreálisan soknak hangzik a Wagner erőiről érkezett korábbi jelentések alapján. Az az állítás viszont hihetőnek tűnik, hogy a Don menti Rosztov területein halad előre a konvojuk.

Egy orosz Telegram oldalon azt írták, hogy a wagneriták egyik oszlopa Novosahtinszknál, a másik pedig Volosinónál van. Az előbbi konvoj hosszúságát 50 kilométeresnek, az utóbbiét pedig ennél is nagyobbra, 80 kilométeresnek írták (bár ez a két szám is erősen túlzónak tűnik). Az oldalon azt is közölték, hogy az egyik konvojt a Roszgvardija átengedte egy ellenőrzőponton.

Más orosz nyelvű oldalakon viszont már arról is érkezett egy meg nem erősített jelentés, hogy tűzharcba keveredtek a Roszgvardija egységeivel, és az utóbbiak elmenekültek, hátrahagyva a fegyvereket és harcjárműveiket. 

„Tuvai degeneráltnak” nevezik a Wagner oldalán a védelmi miniszert

A Wagner-csoporthoz tartozó Wagner AP Telegram-oldalán az utóbbi pár órában több üzenetet is közzétettek az eseményekkel kapcsolatban, ez az oldal közölte azt is, hogy Prigozsin átállásra szólította fel a Roszgvardiját.  A védelmi miniszert egyszerűen „tuvai degeneráltnak” nevezik ezekben, utalva arra, hogy Szergej Sojgu a kelet-oroszországi Tuvai Köztársaságból származik.

Az oldalon azt írták, hogy Sojgu aláírta a halálos ítéletét az említett rakétatámadással, és hogy mindenk fegyveressel leszámolnak, aki nem támogatja a hadjáratukat. Hozzátették azt is, hogy nemcsak Sojguval, hanem a Wagner leállásra felszólító tábornokokkal, így Szurovikinnel is el fognak számolni, akit Herszon városának feladása miatt akarnak felelősségre vonni.

Végül azt is közölték: ha Sojgu lemond, akkor rendbeteszik a hadsereget, és elkezdődik „az igazi háború”. 

Kormányzati épületekhez vonultak ki fegyveresek Moszkvában

Az orosz fővárosból érkező információk szerint több kormányzati épülethez, köztük a törvényhozás, az Állami Duma épületéhez is fegyveresek vonultak ki.

Ostrom alatt lehet a Wagner főhadiszállása

Mindeközben azt is híresztelik, hogy a dél-oroszországi Krasznodari határterületen, Molkinónál található Wagner-főhadiszállást is ostrom alá vették az orosz rohamrendőrök.

A helyszínre állítólag még helikoptereket is küldtek, de a Wagner védők is kitartanak. Sőt, a bázison állítólag az orosz katonai hírszerzés (GRU) bizonyos egységei is velük vannak.

Prigozsin újabb hangfelvételt tett közzé, nem állnak le

A Wagner-csoport vezetője egy újabb hangfelvételt tett közzé, amelyben azt mondta: már Rosztov-na-Donu városánál járnak, és nem fognak leállni.„Mindenkit megsemmitünk, aki az utunkba áll” – mondta.

Azt is közölte, hogy az orosz vezérkari főnök nemrég az orosz légierőnek azt parancsolta, hogy nyissanak tüzet a konvojukra, annak ellenére, hogy civil járművek mellett haladnak el.

Köszönetet mondok a pilótáknak, akik, mint megtudtuk, megtagadták a parancs teljesítését

– fogalmazott a zsoldosvezér.  

Mindeközben Moszkvába is katonai konvojok érkeznek a helyi felvételek szerint.

Az ukránok támadást indítottak

Az orosz védelmi minisztérium közölte,hogy az ukránok a helyzetet kihasználva Bahmut térségébéen támadó hadmúveletekre készülnek. 

Az ukrán hadsereg eközben azt jelentette, hogy már támadást is indítottak, és előrehaladtak Bahmut városában, több utcát is elfoglalva. 

Nem tudni, mi van Putyinnal, de  jelentettek neki – és köszöntötte a fiatalokat

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Igor Krasznov orosz főügyész jelentést tett Putyinnak a Prigozsin ellen fegyveres felkelési kísérlet miatt indított bűnügyi eljárásról.

Beszédes azonban, hogy az orosz elnök egyelőre még mindig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, illetve szóvivője útján sem fogalmazott meg semmilyen érdemi üzenetet, pedig már órák teltek el Prigozsin bejelentése óta. 

A Kreml sajtószolgálata mindössze egy videót tett közzé az orosz elnökről, de annak semmi köze nincs  ehhez az egészhez. Putyin a felvételen az orosz fiatalokat köszöntötte az ifjúság napja alkalmából, vagyis egy korábban rögzített, előre eltervezett posztról van szó. 

Így látják a szakértők a helyzetet

Philip Ingram ezredes, a brit hírszerzés korábbi tisztje a Politicónak nyilatkozva azt modnta: szerinte még nem lehet egyértelműen megmondani, hogy jelenleg egy katonai puccs zajlik-e,  az viszont egyértelmű, hogy a moszkvai vezetést aggodalommal tölti el Prigozsin akciója, és aktiválták a védelmi tervüket.

Ian Garner Oroszország-szakértő úgy nyilatkozott a portálnak: „Prigozsin elvetette a kockát, és most az állam el fog bánni vele”.

Szerintem Prigozsinnak kevés esélye van arra, hogy egy sikeres puccsot indítson. Az állam mindent fel tud ajánlani – pénzt, szabadságot, presztízst – nélküle is. Miért állnának a Wagner harcosai Prigozsin mellé egy élet-halál harcban?

– fogalmazott.

Egy orosz születésű politikai elemző is úgy látta, hogy ez a Wagner-csoport végét jelenti, nemcsak Ukrajnában, hanem még Afrikában is.

Ezzel Prigozsinnak és a Wagnernek is vége lesz. Ez egy fontos pillanat: az eliten belül sokan fel fogják róni Putyinnak, hogy a dolgok eddig fajultak, és az elnök nem lépett közbe. Ezért jelent ez az egész történet egy csapást számára is

– mondta Tatjana Sztanovaja. 

Újabb jelentések Putyinnak

Dmitrij Peszkov azóta ismét közölte, hogy jelentettek Putyinnak. Mint mondta, a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, az FSZB, valamint a Roszgvardija percről percre jelent az orosz elnöknek a fegyveres felkelési kísérlet elleni lépésekről.

A Don menti Rosztovban lehet a Wagner-konvoj, Moszkvában ellenőrzpontokat állítottak fel 

A híresztelések szerint az egyik Wagner-konvoj a Don menti Rosztovnál áll. A városból érkező felvételeken állítólag ennek néhány járműve is látható.

Az utakar lezárták, sőt, állítólag már a városban lévő, online is elérhető webkamerák közvetítése is megszűnt. Mindeközben az orosz fővárosban katonai ellenőrzőpontokat állítanak fel, és a beszámolók szerint katonai gépek köröznek a levegőben mindkét helyen.

Úgy fest, hogy már harcol folynak a városban és egy helikoptert lelőttek

Egy hadiblogger által megosztott helyszíni videó szerint a Wagner a térségben harcba bocsátkozott a kormányerőkkel. 

feltételezések szerint a videó a Rosztov-na-Donu közelében lévő autópályán készülhetett.

Mindeközben Prigozsin azt állította egy újabb hangfelvételen, hogy lelőttek egy orosz helikoptert, amely tüzet nyitott rájuk a városban. Egy másik, meg nem erősített felvételen állítólag az is hallható, amint ez megtörtént.

Az orosz „Facebookon” már nem érhetőek el Prigozsin közleményei

Az orosz „Facebookon”, a VKontakte közösségi oldalán az utóbbi órákban elérhetetlenné tették azokat a közleményeket, amelyeket a zsoldosvezér adott ki.

A közlemények helyett megjelenő tájékoztatóban azt írták, hogy mindezt az orosz főügyészség előírás alapján tették.

Újabb videók a Wagner-konvojról

A Wagner-erők egy része a megszállt ukrajnai területekről kelt át korábban Oroszországba. Egy nemrég megosztott felvételen állítólag az is látható, hogy miként:

A Wagner-konvojról érkezett egy másik videó is közben, de annak rosszabb a minősége.

A Don menti Rosztov fölött még mindig helikopterek köröznek

Oroszországban időközben már világosodik, de a város fölött még mindig katonai helikopterek láthatóak, és az egyik videón mintha lövések is hallhatóak lennének.

A RIA Novosztyi nemrég azt állította (egy videóval együtt), hogy a Don menti Rosztov belvárosában egyelőre nyugalom van, bár katonai harcjárművek és fegyveresek vannak az utcákon.

Wagner-tankok gördültek be a városba, már a katonai főhadiszállás épületénél lehetnek

Mindeközben egy olyan felvétel is megjelent a közösségi médiában, amelyen az látható, hogy a Wagner harcjárművei gördültek be a város egy részére, köztük tankok is (bár a videó helyszínét egyelőre nem erősítették meg). Mindezt igazolni látszik az, hogy az eszközökön látható vörös csíkokkal rendszeresen a Wagner díszíti a saját harckocsijait. 

Azóta egy másik, hosszabb felvétel is érkezett az egyik Wagner-konvojról. Egy harmadik videón pedig szintén a Wagner harckocsija látható állítólag.

Sőt, azóta (egy újabb felvétel szerint) már az orosz védelmi minisztérium helyi épületénél lehetnek a harckocsik, és álltólag az ellenük kivezényelt orosz katonák sem bocsátkoztak harcba velük valamilyen oknál fogva. 

Űjabb felvételeken már az is látható, hogy wagneriták szállnak ki a járművekből az épület közelében, amit a helyiek közvetlen közelről szemlélnek.

A városból egy, az orosz kormányzattal szimpatizáló nő, Alina Lipp is megosztott egy videót.

Állítása szerint a városban viszonylagos nyugalom van a helyzethez képest. A Wagner fegyveresei barátságosak a lakossággal, és azt mondták, hogy csak „látogatóba” érkeztek.

Az orosz kormányerők Voronyezsben vonulnak fel; újabb helikopter lőhetett le a Wagner

A RIa Novosztyi közölte nemrég, hogy a Voronyezsi terület vezetője figyelmeztette a lakosságot: katonai konvoj halad át a területen, egész konkrétan az orosz M4-es autópályán.

A kormányzó arra kérte a lakosokat, hogy ha lehet, kerüljék el az autópályát. Voronyezs a Don menti Rosztovtól északra, a Moszkva felé vezető úton található.

Mindeközben Prigozsin egy hangfelvételen közölte, hogy lelőttek egy újabb helikoptert. Elmondása szerint ez még nem lőtt rájuk, de rájuk akart tüzelni, ezért lőtték le. 

Mindenre fenyegetésként fogunk tekinteni, ami megközelít minket, és meg fogjuk semmisíteni. Készek vagyunk meghalni

– mondta.

Egyre nagyobb a káosz: az orosz hadsereg egy része átállhatott a Wagner oldalára

Mindeközben kora reggel érkezett egy jelentés, amelyben az áll, hogy az orosz védelmi minisztérium bizonyos egységei is a Wagner-csoportot támogatják.

Egy videó szerint egy katonai konvoj indult déli irányból, az Azovi-tenger felől Rosztov-na-Donu irányába. Erről a konvojról azt feltételezik, hogy a Wagner oldalára állt orosz egységekről van szó.

Mindeközben a jelek szerint Rosztov-na-Donúban a Wagner nem ütközött semmilyen ellenállásba, az orosz kormányzathoz húzó tisztek elmenekülhettek a védelmi minisztérium ottani épületéből.

Ráadásul meg nem erősített információk szerint már Voronyezsi területen is összecsapások kezdődtek.

A Don menti Rosztovból Moszkvába vezető úton fekszik még egy másik régió, a Lipecki terület is. Meg nem erősített információk szerint mindkét régióban pánikolnak a kormányzók, a titkosszolgálat (FSZB) épületeit kiürítik, és arra a kérdésre em kapnak választ Moszkvából, hogy mit tegyenek.

A lakosok nem pánikolnak Rosztov-na-Donúban

Reggelre űjabb felvételek érkeztek a városból.

Az egyik helyi videón látható, hogy a takarító úgy végzi dolgát, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, hogy harckocsik vannak a város közepén.

Gyakorlatilag az összes felvételen is látszik, hogy a civilek nyugodtak, érdeklődőek, és egyáltalán nincs jele pániknak (amit persze az is magyaráz, hogy eddig viszonylag kevés összecsapás történt). 

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsin egy 2023. május 5-én közreadott képen. Fotó: Handout / Telegram / @concordgroup_official / AFP) 

Rovatok