Index Vakbarát Hírportál

Hiába a megállapodás, a republikánusok egy része visszafogná Ukrajna támogatását

2023. június 24., szombat 13:02

A Biden-adminisztráció még korábban leadta a költségvetési terveit, amiket jelenleg épp a republikánus többségű Képviselőház, illetve a demokrata többségű Szenátus bizottságai vizsgálnak. A mérvadó amerikai lap, a Politico egy olyan republikánus bizottsági jelentéstervezetről számol be, ami rendkívül megvágná az amerikai hadsereg rakétabeszerzéseit, és ez Ukrajnára is hatással lehet. Ezenkívül a republikánusok szélsőjobboldali képviselői egyre hangosabban követelik az orosz agresszió ellen küzdő országnak szánt támogatások leállítását.

Annak ellenére, hogy Joe Biden demokrata elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök tárgyalóinak sikerült megállapodniuk az amerikai adósságplafon ügyében, amit aztán a republikánus többségű Képviselőház, majd a demokraták által uralt Szenátus is elfogadott, úgy tűnik, bizonyos szövetségi programoknál a tervezettnél így is nagyobb kiadáscsökkentésekkel kell számolnia az adminisztrációnak, mint amiben megegyezett a két párt.

Mint azt részletesen bemutattuk, alapvetően az adósságplafonról való döntést kitolták, miközben nagyon sok szövetségi program kiadását drasztikusan csökkentették. Mindössze egy terület maradt változatlan Bidenék 2024-es költségvetési tervei kapcsán, ez pedig a katonai és védelmi kiadások büdzséje, ami még lényegében nőtt is.

Ugyanakkor ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a katonai kiadások is egyszerűen átmennek a törvényhozáson: a mérvadó Politico amerikai szerkesztősége ugyanis egy olyan dokumentumhoz jutott,

ami alapján a Képviselőház egyik republikánus többségű bizottsága nagyon súlyos forrásokat vonna el az Amerikai Védelmi Minisztérium, a Pentagon bizonyos programjaitól.

Így pedig hiába Bidenék jövő évi költségvetési terve: ha a republikánus többségű Előirányzati Bizottság arra nem ad zöld utat, az nagyban befolyásolhatja az amerikai védelmi kiadások, így adott esetben az Ukrajnának szánt támogatások sorsát is.

Nem látják indokoltnak a költségek egy részét

Az amerikai lap birtokába került jelentéstervezet szerint a republikánus Kay Granger vezette bizottság összesen 4 milliárd dolláros csökkentést követelne a Pentagon által benyújtott költségvetési tervezetből, méghozzá leginkább a rakétabeszerzések kapcsán.

Annak ellenére, hogy az adósságplafonról szóló megállapodás szerint a védelmi kiadásokat nem csökkentik a pártok, a számokat kizárólag szakpolitikailag vizsgáló bizottság szerint néhol túlzóak a védelmi minisztérium tervezett költségvetési tételei, ráadásul úgy látják, hogy nem minden esetben tüntetik fel pontosan az adott felszerelések egységenkénti beszerzési árát.

Például a jelentéstervezet levágná a Pentagon 1,9 milliárd dolláros költségvetési igényét a tömeges rakétavásárlások támogatására (összesen 2,5 milliárdot vonnának el a rakétabeszerzésektől) – a republikánus többségű bizottság szerint a Pentagon többek között nem tudta kellően számokkal alátámasztani, hogy ha nagyobb mennyiségben vásárolnának be a rakétákból, akkor úgy valóban alacsonyabb lenne a beszerzési ár.

Ezenkívül nem engedélyezi a több évre szóló beszerzési szerződést a Raytheon Technologies által gyártott SM–6 föld-levegő légvédelmi rakéták beszerzésére, mivel szerintük a Pentagon nem fejtette ki, pontosan mennyibe kerülne, és mekkora az a mennyiség, amit le tudna szállítani a cég az amerikai haditengerészet által használt fegyverből.

Továbbá szerintük a Pentagon rosszul méri fel a szükséges mennyiséget is,

és például kétlik, hogy a jövőben új konfliktusok robbanhatnának ki a bolygónkon, így például a demokraták egyik félelmét, a Tajvant érintő kínai fenyegetésre szánt felkészülést sem támogatnák. A jelentéstervezet megjegyzi, hogy egyetértenek az állandó készültséggel, és hogy gyorsítani kell a termelést, de úgy látják: a Pentagon nem tudta megérvelni eléggé, miért szükségesek a többéves szerződések bizonyos esetekben.

Ennek ellenére bizonyos szerződéseknek zöld utat adott, például a haditengerészet által használt rakétáknak, ahogy bizonyos légvédelmi rakéták beszerzését is támogatja. 

A tervezet az elutasított szerződésekre szánt összegeket másra fordítaná, elsősorban kiképzésre, karbantartásra, valamint új fegyverek és technológiák kutatására és fejlesztésére.

A Politico értesüléseire egyébként a Pentagon érdemben nem reagált, szóvivőjük mindössze röviden úgy fogalmazott a lap birtokába került jelentéstervezetről, hogy jogalkotási folyamatot nem kommentálnak.

Politikai csaták várhatóak

Ugyanakkor a republikánus többségű bizottság jelentéstervezetével a demokraták nem értenek egyet. A demokraták szerint komoly fenyegetést jelent Kína a Tajvani-szorosban, ezért a potenciális kínai fenyegetésre már most fel kell készülnie az országnak;

emellett pedig a Képviselőház, illetve a Szenátus más bizottságai is talán inkább a Pentagon oldalára állnak e vitában.

Így nemcsak a bizottságon belül várhatóak éles viták a végleges jelentésről – bár a bizottság republikánus tagjai többségben vannak, ezért demokrata szavazatok nélkül is el tudják a tervezetet így fogadtatni –, de a Képviselőházban is komoly szóváltások jöhetnek, ha a jelentés végül ilyen formában kerül a törvényhozás alsóháza elé, ahol csak szűk többségük van a republikánusoknak.

Ugyanis sok képviselő bal- és jobboldalon egyaránt tart Kína geopolitikai térnyerésétől, míg Ukrajna támogatásában a demokraták teljes vállszélességel kiállnak a Biden-adminisztráció mögött, így a demokrata többségű Szenátusban biztosan nem fogadnák el a Pentagonnak szánt költségvetést ilyen formában. Emellett a republikánus szenátorok többsége, illetve a moderált republikánus képviselők is fontosnak tartják Ukrajna támogatását. Ha azonban végül a Kongresszus ilyen formában fogadná el a költségvetést – bár erre nem túl sok az esély a demokrata többségű Szenátus miatt –, akkor Joe Biden élhetne elnöki vétójával, amit csak kétharmados többséggel lehetne felülírni.

Ugyanakkor ettől még a Pentagon és az annak a költségvetését támogató republikánus moderáltak sem lélegezhetnek fel.

Ugyanis van egy hangos kisebbség a republikánus frakción belül, ami már most teljesen felhagyna az orosz agresszió ellen küzdő ország támogatásával.

A párton belüli szélsőjobboldali Freedom Caucus pár ismertebb politikusa, például Matt Gaetz vagy Marjorie Taylor-Greene eleve javaslatokkal próbálnák ellehetetleníteni Ukrajna támogatását – a neve miatt csak MTG-nek becézett georgiai képviselőnő például korábban kijelentette, Ukrajna nem az Egyesült Államok 51. állama, emiatt ő nem adna pénzt az általa csak Bidenék „Oroszországgal vívott proxyháborújának” nevezett ukrajnai háborúra, míg Matt Gaetz 11 társával nyújtott be egy határozatot, amiben a fegyver- és pénzügyi támogatások azonnali leállítását követelte.

Ugyan jelenleg még nincsenek sokan az amerikai politika jobboldali felén, akik Gaetzcel vagy Taylor-Greene-nel értenének egyet, de mivel Kevin McCarthynak csak nagyon nehezen, a Freedom Caucusnak tett nagyvonalú ígéreteivel sikerült házelnökké választatnia magát, ezért a házelnök elég keskeny mezsgyén mozog annak ellenére, hogy ő korábban nyomatékosította, hogy Ukrajnát teljes mellszélességgel támogatja.

(Borítókép: Index)

Rovatok