Index Vakbarát Hírportál

Térképen mutatjuk, merre halad a Wagner-csoport Oroszországban

2023. június 24., szombat 15:28

Pénteken fegyveres lázadás kezdődött Oroszországban. A felkelők a Rosztovi területről indultak Moszkva felé, több száz kilométeres utat kell megtenniük. Mutatjuk, hogy hol lehetnek most.

Péntek éjjel a magyar sajtóban elsőként írtunk részletesen arról, hogy fegyveres lázadás kezdődött Oroszországban, amelyet egy katonai magáncég, a Wagner-csoport robbantott ki.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta: a céljuk kizárólag az, hogy megdöntsék az orosz katonai vezetést. Sokan azonban ennek ellenére is katonai puccsként értékelték a történteket. Egy dolog biztos: élet-halál harc zajlik jelenleg Oroszországban. 

A Wagner-csoport konvoja jelenleg is Moszkva felé halad: péntek éjjel óta több száz kilométert tettek meg. A konvoj előrehaladásáról több térkép is megjelent. Ezek egyikén látható, hogy a Wagnernek milyen útvonalon kell eljutnia Moszkvába.

A zsoldosok szombat hajnalban hatoltak be Rosztov-na-Donu városába, onnan indultak tovább a Voronyezsi terület és azon belül Voronyezs városa felé, amelyet délutánra el is értek. A következő célpontjuk a Lipecki terület, majd a Tulai terület lehet, és azt követően érhetnek az orosz fővárost övező régióba.

Vészesen közelednek Moszkvához 

Figyelembe véve a távolságot és azt, hogy a Wagner erői eddig milyen tempóban tudtak haladni az autópályán, valószínűsíthető, hogy

SZOMBAT ESTÉRE VAGY ÉJJELRE MOSZKVA KÖZELÉBE ÉRNEK A FELKELŐK – AMENNYIBEN ADDIG NEM ÜTKÖZNEK KOMOLYABB ELLENÁLLÁSBA. 

A legfrissebb, BBC által is megerősített jelentés szerint a konvoj jelenleg Voronyezstől valamivel északra, de már a Lipecki területen lehet. Egy másik, az orosz Rybar Telegram-csatornától származó információ szerint a konvoj kora délután haladt el Jelec városa mellett.  

Mindeközben az is kiderült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gépe felszállt Moszkvából, és északnyugati irányban elhagyta a várost. A Kreml ugyanakkor azt állítja: az államfő továbbra is az elnöki rezidenciában dolgozik.

Már a moszkvai régióban vannak? 

Frissítés: a legfrissebb, de még meg nem erősített információk szerint a Wagner erői már az orosz fővárost övező Moszkvai területen lehetnek, mintegy 2 órányi távolságra Moszkvától. 

Az oroszországi fejleményeket egy külön cikkben is percről percre követjük szombaton az Indexen. 

(Borítókép: Egy teherautó szállítja a Wagner-csoport harckocsiját Voronyezs közelében 2023. június 24-én. Fotó: Stringer / Reuters)

Rovatok