Index Vakbarát Hírportál

A végnapjait számlálják a meg sem alakult szerb népi mozgalomnak

2023. június 25., vasárnap 09:24

A szerb államfő a támogatására május végén összehívott nagygyűlésen azt ígérte: egy hónapon belül elindítja a szerbeket és államukat szolgáló népi mozgalmát. A határidő rövidesen lejár, de egyes koalíciós partnerek még meghívást sem kaptak a csatlakozásra, mások saját identitásukat óva ódzkodnak a belépéstől.

A szerbek legszentebb ünnepe, a június 28-án esedékes Vidovdan, Szent Vitus napja. Több mint hat évszázada, 1389-ben ezen a napon omlott össze a középkori szerb királyság, miután a törökök a Rigómezőn, a mai Koszovó területén szétverték Lázár fejedelem seregeit.

Napokkal az emlékezések sorozata előtt még mindig nem körvonalazódik az államfő által belengetett tömegmozgalom. Aleksandar Vucsics többszöri és több éves halogatás után május végén megvált pártelnöki tisztségétől, egyidejűleg pedig bejelentette, hogy egy hónapon belül elindítja a Népi Mozgalom Szerbiáért elnevezésű tömörülését.

A határidő lassan lejár, de nem tudni, ki csatlakozik a mozgalomhoz, amelynek a felépítése és vezetési struktúrája is egyelőre ismeretlen – emlékeztetett a Danas portál. A pontos elnevezését sem határozták még meg, mint ahogy azt sem, hogy a kormányzó többség melyik pártjait látják szívesen a soraikban. A részleteket csak Vucsics ismeri, de még nem osztotta meg senkivel elképzeléseit.

„A válság miatt Vidovdanig létrehozzuk az embereket és az államot szolgáló mozgalmat azzal a céllal, hogy megteremtsük az alapját országunk megőrzésének az elkövetkező két-három, államunk szempontjából kulcsfontosságú évben. Arra kérek mindenkit, hogy a Szerb Haladó Párt legyen mindennek a tengelye” – jelentette ki Vucsics nemrég a támogatására összehívott nagygyűlésen. A nemzetközi normákkal összhangban Vidovdanon a szerbek megtesznek mindent a béke megőrzéséért – ezt viszont a minap üzente az államfő a koszovói szerbeknek.

Sem ők, sem Vucsics koalíciós partnerei mindeddig nem kaptak meghívást a népi mozgalomba, sőt azt sem tudják, mi fán terem.

A felkérést eddig csak a Szocialisták Mozgalma kapta kézhez, ők viszont türelmet kértek, mert bokrosabb teendőik vannak – mondta a tömörülés alelnöke.

Visszafogott lelkesedés

Vucsicsnak nem a szocialisták törpe mozgalmával gyűlik meg a baja, hanem a sokkal erősebb koalíciós partnerrel, a Szerb Szocialista Párttal, amelynek vezetője a külügyminiszteri, egyben pedig a kormányfő-helyettesi posztot is betölti. Ivica Dacsics többször is megerősítette: pártja nyitott a tárgyalásokra abban az esetben, ha nem sérül identitása és önálló politikai szerepe.

A tagság zöme épp ezért ódzkodik a csatlakozástól a Vucsics-féle mozgalomhoz.

„Egy olyan nagy entitásba történő betagozódás, amelyet jobbára a vezető kormánypárt, a Szerb Haladó Párt ural, katasztrofális lehet számunkra” – nyilatkozta a szocialisták egyik illetékese, aki hozzátette: szép számmal akadnak olyanok, akik ellenzik a csatlakozást a meg sem született népi mozgalomhoz, miközben nem zárják ki a koalíciós kapcsolatokat a „haladókkal”.

Jól értesült források azt sem tartják kizártnak, hogy az elégedetlen szocialisták csoportja új pártot alapít szeptemberig.

Ostobaság

– reagált a hírekre a pártelnök, Ivica Dacsics.

Állítólag a boszniai szerbek, sőt vezetőjük, Milorad Dodik sem lelkesedik egy Vucsics által megálmodott össz-szerb mozgalomért.

„Általánosságban elmondható, hogy a népi mozgalommal kapcsolatos dolgokat hanyagul kezelik, így senki sem kapkodja el a belépést” – mondták bennfentes források, akik hozzátették: nagy harcok dúlnak helyi szinten, mert senki sem biztos abban, ki kerül a tömörülés vezetésébe.

A vesztét érzi

„Vucsics új mozgalma már születése előtt halálra kárhoztatott” – véli a Népi Szabadságmozgalom egyik tagja. Miroslav Parovics azzal érvelt, hogy már az államfő támogatására összehívott, május 26-i ellentüntetésen is egyértelműen látszott, hogy kudarcra ítélt. A két legboldogabb ember azon a napon Dodik és Dacsics volt, akik élvezték Vučić bukásának minden másodpercét – mondta az ellenzéki politikus.

Amikor „egy diktátor a vesztét érzi, akkor támadnak a legőrültebb ötletei” – példálózott Parović.

Megfigyelők szerint maga Vučić sem tud mit kezdeni mozgalmával. A dolgok nem az ő szája íze szerint alakulnak, és a buktában ez is szerepet játszik.

A népi mozgalmat a többi között azért indították útjára, hogy meghiúsítsák az államfő támogatottságának további apadását. „A hipnotikus álmukból ébredő régi haladópárti szavazók is rájönnek, hogy ez ámítás” – magyarázza egy politikai elemző. Dragomir Anđelković szerint ugyanis a magát államalkotónak és nacionalistának valló Vucsics Szerbiát a koszovói kapituláció irányába tereli.

„Ezért most kétségbeesetten próbálja kitalálni, miként lehetne akár felületes koszovói győzelmet hirdetni Vidovdan előtt, nehogy leplezetlen vesztesként jelentse be a mozgalom megalakulását” – mondta a szakértő, aki szerint Vučić ezzel egy konfrontációt kockáztat Washingtonnal.

„Ezért áll most Vucsics a hisztéria küszöbén Vidovdan előtt” – szögezte le az elemző.

(Borítókép: Aleksandar Vucic a belgrádi nagygyűlésen 2023. május 26-án. Fotó: Oliver Bunic / AFP)  

Rovatok