Index Vakbarát Hírportál

Bármelyik pillanatban felrobbanhat a zaporizzsjai atomerőmű – közölte az ukrán hírszerzés vezetője

2023. június 25., vasárnap 19:55

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) vezetője szerint a helyzet még sosem volt olyan súlyos, mint ezekben a pillanatokban, mert az orosz hadsereg befejezte a zaporizzsjai atomerőmű felrobbantásának előkészületeit. A hírszerzés feje szerint az orosz erők – látva az ukrán ellentámadás sikerét – egy nukleáris katasztrófa előidézésével állítanák meg az előrenyomulást.

Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője szerint az oroszok kidolgozták és már jóvá is hagyták a megszállt zaporizzsjai atomerőmű felrobbantásának tervét, ezért a katasztrófa veszélye még soha nem volt ilyen nagy. 

A helyzet még soha nem volt olyan súlyos, mint most

– fogalmazott egy interjúban Budanov az Ukrajinszka Pravda szerint. Az ukrán hírszerzés feje azt is hozzátette:  bármelyik pillanatban megtörténhet a robbantás, mert csak az utasításra várnak az atomerőműnél állomásozó orosz erők. 

Ha veszítenek a Dnyeper bal partján, akkor robbantanak 

Az ukrán hírszerzés szerint az orosz csapatok robbanóanyaggal megrakott járműveket szállítottak a hat reaktorból négybe, és nem tudni, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség június 15-i látogatása alkalmával bejutott-e ezekbe az egységekbe. 

Budanov szerint abban az esetben robbanthatják fel a zaporizzsjai atomerőművet, ha az orosz erők vereséget szenvednek a Dnyeper bal partján, mert így akadályoznák meg a további ukrán előrenyomulást, de azt sem tartja kizártnak, hogy az orosz erők megelőző csapásként használnák az atomerőmű elleni szabotázst. A kahovkai gát felrobbantása után ez si elképzelhető az ukrán vezetés szerint. 

Zelenszkij is figyelmeztette már a világot

Ahogyan arról már beszámoltunk, az ukrán elnök is megerősítette titkosszolgálata értesüléseit, és tájékoztatta a nyilvánosságot az esetleges katasztrófáról

A hírszerzés értesült arról, hogy Oroszország olyan forgatókönyvet fontolgat, amely szerint terrortámadást hajtanának végre a zaporizzsjai atomerőműnél. Egy ilyen akció nukleáris sugárzást eredményezne. Mindent előkészítettek

– mondta Volodomir Zelenszkij, hozzátéve, hogy a sugárzás „nem ismer határokat”, és csak a széljáráson múlna, milyen területeket érint. Az államfő azt is közölte, hogy erről az összes partnerüket tájékoztatták a világ különböző pontjain: Amerikától kezdve Kínáig minden országot, valamint a nemzetközi szervezeteket is.

Sehol sem szabad engedni, hogy egy nukleáris létesítménynél terrortámadást hajtsanak végre. Most nem történhet meg az, ami [Nova] Kahovkánál történt: a világot figyelmeztettük, és ez azt jelenti, hogy a világnak cselekednie kell

– jelentette ki az ukrán elnök. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű. Fotó: Dmytro Smolyenko / Ukrinform / Future Publishing / Getty Images)

Rovatok