Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij figyelmeztette a világot, hogy az oroszok egy atomerőmű felrobbantására készülnek

2023. június 22., csütörtök 18:15

Oroszország „terrorcselekmény” végrehajtására készül a zaporizzsjai atomerőműnél – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az államfő cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy megakadályozzák a katasztrófát.

A minap már írtunk arról, hogy az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov azt mondta, úgy értesültek, hogy az oroszok robbantásra készülnek az erőműnél.

A zaporizzsjai atomerőműben aknákat telepítettek, még a hűtőrendszernél is. Ha azt működésképtelenné teszik, akkor nagyon valószínű, hogy ez jelentős problémákat okoz

mondta Budanov. Korábban az ukrán RBC cikke alapján írtunk arról is, hogy milyen következményei lehetnének egy robbantásnak.

Az ukrán hírszerzés közlése csütörtök délelőtt államfői szintre emelkedett. Volodimir Zelenszkij ugyanis egy videóban közölte, hogy kézhez kapta a katonai hírszerzés és az ukrán Belbiztonsági Szolgálat (SZBU) erről szóló hivatalos jelentését.

„A hírszerzés értesült arról, hogy Oroszország olyan forgatókönyvet fontolgat, amely értelmében terrorcselekményt hajtanának végre a zaporizzsjai atomerőműnél. Egy ilyen terrorcselekmény nukleáris sugárzást eredményezne. Mindent előkészítettek” – közölte Zelenszkij, majd azt is hozzátette, hogy a sugárzás „nem ismer határokat”, és csak a szél határozza meg, pontosan mekkora területet érint.

Az államfő azt is közölte, hogy erről az összes partnerüket tájékoztatták a világ különböző pontjain: Amerikától kezdve Kínáig minden országot, valamint a nemzetközi szervezeteket is. Hozzátette:

Sehol sem szabad engedni, hogy egy nukleáris létesítménynél terrortámadást hajtsanak végre. Most nem történhet meg az, ami [Nova] Kahovkánál történt: a világot figyelmeztettük, és ez azt jelenti, hogy a világnak cselekednie kell. 

Az atomerőmű mellett Zelenszkij szerint a kahovkai gátnál történt robbantásról is jelentést kapott.

Az rbc.ua beszámolója szerint a hírszerzés, az SZBU újabb bizonyítékokat gyűjtött arra vonatkozóan, hogy az oroszok miként robbantották fel a létesítményt. Az ukrán elnök e bizonyítékokat nem osztotta meg, de azt mondta, hogy ezek fényében teljesen tudatos, szándékos lépés volt az oroszok részéről a gát felrobbantása.

Az ukrajnai háború fejleményeit csütörtökön is percről percre közvetítjükebben a cikkünkben.

Rovatok