Index Vakbarát Hírportál

Új front nyílhat Ukrajnában a kiszáradó Dnyeper helyén

2023. június 21., szerda 19:27

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása nem várt területeket nyithat meg az ukrajnai háborúban, mivel a Dnyeper folyó olyan mértékben kiszáradt, hogy akár már most, de egy-két héten belül szinte biztosan tankok és nehéz gépjárművek is képesek lesznek áthajtani rajta. Ez a természeti változás új támadóhadjáratok táptalaja lehet.

Tizenöt nap telt el azóta, hogy Dél-Ukrajnában felrobbant a kahovkai gát, ami szökőárat és kiterjedt árvizet okozott. A legfrissebb információk szerint az áradás 41 ember halálát okozta, 121-en pedig kórházba kerültek miatta.

A gát felrobbantásának azonban nem a több, hanem a kevesebb vízmennyiség miatt van stratégiai jelentősége.

A kahovkai víztározó környékén készült műholdfelvételek és videók azt mutatják, hogy a víztározó gyakorlatilag megszűnt létezni. Mintegy 2150 négyzetkilométer terület vált pusztasággá, ami az idő előrehaladtával egyre inkább kiszárad. A Bild cikke szerint ez drámai következményekkel járhat a stratégiai helyzetet nézve Zaporizzsja és Herszon térségében.

Vékony folyóvá száradt a Dnyeper

Míg korábban 30 kilométernyi víz választotta el az ellenséges feleket a víztározó két oldalán, addig mostanra egy keskeny vízcsík maradt a Dnyeper folyóból. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna déli részén 200 kilométerrel lett hosszabb a frontvonal.

Így az ukrán hadseregnek mostantól lehetősége van arra, hogy teljesen átszervezze a zaporizzsjai területen folytatott támadó műveleteit. Ahelyett, hogy a régió keleti részén, az oroszok által 15 hónapja kiépített aknamezőkön nyomulna előre, Zaporizzsjától nyugatra átkelhet a kiszáradt tó medrén, sokkal közelebb kerülve a Krím félszigethez, mint eddig bármikor. Az oroszok által megszállt enerhodari atomerőművet most már északról is meg lehet közelíteni, ami okafogyottá teszi a régóta feltételezett ukrán tengeri hadműveletet az erőmű felszabadításáért.

Az éremnek két oldala van

Fontos azonban megjegyezni, hogy Oroszország számára is új katonai lehetőségek nyílnak. Mint arra a lap is emlékeztet, Vlagyimir Putyin tavaly szeptemberben elcsatolta az egész herszoni régiót, így az – orosz olvasat szerint – az Orosz Föderáció része lett. Mindössze 41 nappal később az orosz hadsereg vereséget szenvedett Észak-Herszonban, ezért ki kellett vonulnia több mint 70 városból és faluból a Dnyiprótól északra. A víztározó kiszáradásának köszönhetően az orosz hadsereg ismét előrenyomulhat észak felé.

A tavalyi év fő problémáját az utánpótlás biztosítása okozta orosz oldalon, miután Ukrajna lebombázta a Dnyeper feletti hidakat. Egy újbóli offenzíva esetén viszont már nem állna fenn ez a veszély, ha újra támadás érné a Herszontól északra fekvő területet.

Továbbra is kérdéses, hogy a víztározó medrében elférnek-e már a tankok és más nehéz gépjárművek. Thomas Theiner katonai szakértő szerint a válasz igen. A Twitteren azt írta: „A talaj már annyira kiszáradt, hogy a járművek át tudnak rajta hajtani”. Más szakértők úgy vélik, hogy még néhány hétbe beletelhet, mire „járhatóvá válik”.

A Nova Kahovka-i robbantás továbbra is tisztázatlan

Egyelőre eldöntetlen kérdés, hogy ki a felelős a gát felrobbantásáért. A napokban került nyilvánosságra egy fotó, amelyet egy ukrán drón készített, nem sokkal a Nova Kahovkában történt gátrobbantás előtt. Az ukránok szerint a kép bizonyíthatja, hogy az oroszok tényleg fel akarták robbantani a gátat. A felvételen látható egy autó, amelyből kábelek vezetnek ki, az ukránok szerint robbanószerkezetet helyezhettek el benne.

Egyelőre azonban semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy az autót felrobbantották volna – és ha ez meg is történik, önmagában még kevés lett volna a gát megsemmisítéséhez. 

Az ukrán különleges műveleti erők egyik kommunikációs tisztje azt mondta erről: ők úgy vélik, hogy az oroszok azért helyezték el ott az autót és a robbanószereket, hogy ha az ukránok elérik a gátat, akkor felrobbantsák, és felerősítsék vele egy másik robbantás hatását, amely a gát gépterméből indult volna ki a terv szerint. Akárhogy is történt, szerintük a fotó egy dolgot mindenképpen bizonyít: azt, hogy az oroszoknak szándékukban állt a gát felrobbantása, és lehetőségük is volt rá.

Rovatok