Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor meggyőzte a szerb elnököt, aki tett egy nagy gesztust

2023. június 26., hétfő 10:31

Az őrizetbe vett három koszovói rendőr nem ússza meg vádemelés nélkül – jelentette ki Aleksandar Vucsics szerb elnök. Nemzetközileg egyre többen követelték már a rendőrök szabadon bocsátását. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán hétfőn arról számolt be, hogy Alekszandar Vucsics szerb elnök közölte vele: a múlt héten neki tett ígéretnek megfelelően hamarosan kiengedik az őrizetből a három koszovói szerb rendőrt.

Június 14-én megírtuk, hogy három felfegyverkezett koszovói rendőrt fogott el a szerb rendőrség Dél-Szerbiában.

A pristinai belügyi tárca közleménye szerint azonban a koszovói rendőröket nem szerb, hanem koszovói területen fogták el, vagyis nem a koszovói rendőrök hatoltak be Szerbia területére, hanem a szerb rendőrök Koszovó területére. Szerbia azonban a Koszovóval közös határt nem ismeri el – csupán közigazgatási határvonalnak nevezi azt.

A koszovói hatóságok szerint az elfogott rendőrök egy illegális csempészútvonal közelében voltak, amikor elfogták őket. Aleksandar Vucsics szerint a rendőrök az ország területén belül tartózkodtak, és bűncselekményt akartak elkövetni.

Orbán Viktor győzte meg a szerb elnököt

A szerb hatóságok hamarosan elengedik a korábban elfogott három koszovói rendőrt, amit Orbán Viktor miniszterelnök kért Aleksandar Vucic szerb államfőtől múlt heti találkozójukon – közölte az MTI-vel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A miniszter elmondta, Orbán Viktor nagyra értékeli a szerb elnök lépését, amelyet súlyos kihívásokkal terhelt időszakban hozott meg, s amely döntés világos bizonyítéka a szerb és a magyar nemzet közötti mély barátságnak és a két ország közötti stratégiai együttműködésnek.

Mindezt a miniszterelnök is megerősítette saját közösségi oldalán.

Alekszandar Vucsics szerb elnök az imént arról tájékoztatott, hogy a múlt heti találkozónkon megfogalmazott kérésemnek megfelelően a szerb hatóságok hamarosan kiengedik őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt. Nagyra értékeljük Vucsics elnök lépését, ebben a súlyos kihívásokkal terhelt időszakban. Ez a lépés világos bizonyítéka a szerb és a magyar nemzet közötti mély barátságnak és a két ország közötti stratégiai együttműködésnek

– fogalmazott bejegyzésében a kormányfő.

Korábban az Egyesült Államok is felszólalt

Egy héttel az incidens után az Egyesült Államok közölte, hogy Szerbiának „azonnal és feltétel nélkül el kell engednie a Szerbia által őrizetbe vett három koszovói rendőrt”, Belgrád azonban nem tett eleget a felszólításnak – írja az Euractiv.

Vucsics hétvégén azt állította, bizonyítékai vannak arra, hogy a rendőrök Szerbiában voltak. Egyúttal bejelentette, hogy hamarosan találkozót szervez a koszovói szerbekkel.

Nem fogjuk megengedni a lakosságunk pogromját, de kerüljük a beavatkozást, amennyire csak lehet, mert a háború nem megoldás

– mondta a szerb elnök, aki szerint Koszovó háborúra készül Szerbia ellen.

Vucsics szigorát az alapozta meg, hogy az interneten felbukkant egy videó, amelyen egy letartóztatott, meztelen szerb férfit hallgattak ki, fején egy fekete zsákkal. A szerb hatóságok a szerbek szabadon bocsátását kérték, és a felvételt az emberi jogok megsértésének nevezték.

Mint írtuk, Vucsics nem vesz részt azon a brüsszeli találkozón, amelyre Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hívta meg őt és Albin Kurti koszovói miniszterelnököt. A Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítását követő sajtótájékoztatón elmondta: nem hajlandó tárgyalni a koszovói kormányfővel mindaddig, amíg nem engedik szabadon az elfogott szerbeket.

Nő az ellentét Szerbia és Koszovó között

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban május végén zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO főparancsnoksága alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak. A koszovói rendőrség később elfogott egy szerb férfit, akit a támadások legfőbb szervezőjének tart, majd további személyeket is letartóztattak.

Rovatok