Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris háborúval fenyeget Észak-Korea

2023. június 26., hétfő 10:06

Észak-Korea tömeggyűléseket tartott Phenjanban, ahol a koreai háború kitörésének 73. évfordulója alkalmából „bosszúháborút” hirdettek az Egyesült Államok elpusztítására – jelentette hétfőn az állami média.

Mintegy 120 ezer dolgozó és diák vett részt a fővárosszerte vasárnap tartott megmozdulásokon – közölte június 26-án a KCNA állami hírügynökség.

Az állami média által közzétett fotókon egy stadion volt látható, amely zsúfolásig megtelt emberekkel, akik plakátokat tartottak a magasba, ezeken a következő feliratok voltak olvashatók:

A vasárnapi évfordulót azon aggodalmak közepette tartották meg, hogy Phenjan hamarosan újra felbocsátja első katonai kémműholdját, hogy fokozza az amerikai katonai tevékenységek megfigyelését, miután az első kísérlet május 31-én kudarccal végződött.

Észak-Korea most a legerősebb abszolút fegyverrel rendelkezik az amerikai imperialisták megbüntetésére. A bosszúállók ezen a földön égnek a fékezhetetlen akarattól, hogy bosszút álljanak az ellenségen

– tolmácsolta Kim Dzsongun észak-koreai vezető szavait a KCNA.

Az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea sűrű időközönként különböző fegyvereket tesztel, köztük a legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétáját, fokozva a diplomáciai feszültséget az Egyesült Államokkal.

Egy külügyminisztériumi jelentésben Észak-Korea azt mondta, hogy az Egyesült Államok „kétségbeesett erőfeszítéseket tesz egy nukleáris háború kirobbantására”, és azzal vádolta Washingtont, hogy stratégiai eszközöket telepített a térségbe.

Észak- és Dél-Korea technikailag továbbra is háborúban áll, mivel az 1950-es években kirobbant fegyveres konfliktus fegyverszünettel, nem pedig békeszerződéssel ért véget – emlékeztet a Reuters.

Rovatok