Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel most igazán boldoggá teszi a magyar gazdákat

2023. június 26., hétfő 16:39

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar, a bolgár, a lengyel, a román és a szlovák gazdáknak szánt 100 millió eurós támogatási csomagot, így a magyar mezőgazdaság 15,93 millió eurós forráshoz jut. A támogatás kifizetésének az év végéig meg kell történnie.

Az Európai Bizottság újabb támogatási csomag bevezetését javasolja a gazdák számára többek között a megnövekedett költségek és a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. A 330 milliós (121,9 milliárd forintos) támogatást 22 tagország között osztanák szét.

Az Európai Bizottság ezen felül már jóváhagyta a magyar, a bolgár, a lengyel, román és szlovák gazdáknak szánt 100 millió eurós (36,9 milliárd forintos) támogatási csomagot, amelynek tervezetét még május 3-án nyújtották be.

A Bizottság tervei szerint az újabb 330 millió eurós, rendkívüli támogatásból részesülne: Belgium, Csehország, Dánia, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Ausztria, Portugália, Szlovénia, Finnország és Svédország.

A tervek szerint a tagállamok ezt az uniós támogatást legfeljebb 200 százaléknyi saját forrással egészíthetnék ki. 

Közvetlenül a gazdáknak

A tagállamoknak a támogatást közvetlenül a gazdákhoz kell eljuttatniuk. 

A tagállamok által  jóváhagyott 100 millió eurós támogatási csomagból Magyarország 15,93 millió eurót (5,9 milliárd forintot) kap.

A kifizetéseket mindkét támogatási csomag esetében 2023. december 31-ig kell teljesíteni. Az Európai Bizottság közleménye szerint az 

érintett tagállamoknak értesíteniük kell a Bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, nevezetesen a támogatás kiszámításához használt kritériumokról, az intézkedés tervezett hatásáról, értékeléséről, valamint a verseny torzulásának és a túlkompenzációnak az elkerülése érdekében tett intézkedésekről.

A közvetlen pénzügyi támogatás mellett az Európai Bizottság javasolja, hogy a KAP-alapok nagyobb összegű előlegfizetését is engedélyezzék. A közvetlen kifizetések akár 70 százalékát, valamint a területhez és állatokhoz kapcsolódó vidékfejlesztési kifizetések 85 százalékát már október közepétől a gazdálkodók rendelkezésére bocsáthatják a tagállamok, hogy ezzel javítsák a gazdák pénzforgalmi helyzetét. 

Az ukrajnai háború megnehezítette a gazdák helyzetét

A magyar gazdák helyzetét nem csak a szélsőséges időjárási jelenségek vagy az infláció nehezítette meg. A mezőgazdaságnak az ukrajnai háború miatti kihívásokkal is szembe kellett néznie. A környező országoknak és Magyarországnak is nehézséget okozott, hogy az olcsó ukrán gabona elárasztotta a piacot. 

Az Európai Bizottság végül meghallotta a magyar gazdák kéréseit, erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport-tilalom ügyében

– jelentette be Nagy István agrárminiszter még április végén.

A tárcavezető kiemelte, Brüsszel engedett az öt tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia – nyomásának, miután elismerte a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok