Index Vakbarát Hírportál

Szergej Lavrov: Emmanuel Macron végzetes csapást akart mérni Oroszországra

2023. június 26., hétfő 19:35

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta meg a francia elnököt, hogy ki akarta használni a Wagner-lázadásban rejlő fenyegetést, és végzetes csapást mért volna Oroszországra. Lavrov szerint Vlagyimir Putyinnak mindenben igaza volt.

„Emmanuel Macron francia elnök a Wagner-lázadás idején esélyt látott arra, hogy megvalósítja a kísérletben rejlő fenyegetést. Végzetes csapást akart mérni Oroszországra” – mondta Szergej Lavrov az orosz állami televízióban. Az orosz külügyminiszter szerint a francia elnök az Egyesült Államok álláspontját osztotta, amikor arról beszélt, hogy teljes mértékben indokolt Ukrajna kitartó támogatása, és figyelik a Wagner-lázadás eseményeit, és megosztottságot, a hadsereg és az orosz vezetés törékenységét látják a fejleményekben.

Macron lehetőséget látott a lázadásban, azt gondolta, hogy Ukrajna ebben a helyzetben képes stratégiai csapást mérni Oroszországra, ehhez a NATO vezetői is rendíthetetlenül ragaszkodnak

– mondta Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter szerint a lázadás idején a francia elnök az ukránokhoz és a nyugati médiához hasonlóan a Kreml ellen dolgozó gépezet része volt. 

Ahogyan Vlagyimir Putyin elnök szombati beszédében kifejtette, az egész Nyugat katonai, gazdasági és információs gépezetét beindították ellenünk

– tette hozzá Lavrov. 

Megszólalt Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér is

A Wagner-csoport lázadásának lezárása óta először üzent a zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin. A Wagner-vezér 11 perces hangüzenetet tett közzé, amelyben azt állítja, hogy az általa vezetett csoport részéről senki sem járult hozzá az orosz védelmi minisztériummal kötött szerződéshez, amely alapján a Wagner-csoportnak július 1-jével meg kell szűnnie.

Jevgenyij Prigozsin világossá tette, hogy nem Vlagyimir Putyin ellen lázadtak, amikor csapatai Moszkva felé vonultak. Nem az orosz vezetést akarták megdönteni.

A menet célja az volt, hogy elkerüljük a Wagner megsemmisítését, és felelősségre vonjuk azokat a hivatalnokokat, akik szakszerűtlen cselekedeteikkel rengeteg hibát követtek el a különleges műveletben

– mondta Prigozsin. A Wagner-vezér sajnálja, hogy csapást mértek az orosz légierőre, és a Wagner-konvoj azért fordult vissza, mert el akarták kerülni a vérontást, nem akartak orosz katonákat ölni.

Azért vonultunk fel, hogy demonstráljuk a tiltakozásunkat, nem pedig azért, hogy megbuktassuk a kormányt

– tette hozzá a Wagner-vezér.

Rovatok