Index Vakbarát Hírportál

Nulla százalékos marad az élelmiszerek áfája az év végéig a szomszédban

2023. június 26., hétfő 15:38

A lengyel kormány a 2023-as év végéig meghosszabbítja az alapvető élelmiszerek adómentességét. A Mateusz Morawiecki által vezetett kormány egyre nagyobb hangsúlyt fektet a pénzromlás elleni küzdelemre a lengyel parlamenti választásokra készülve.

A 2023-as év végéig nulla százalékos marad az élelmiszerek áfája – jelentette be Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő. Morawieczki már a döntést megelőzően azt mondta, hogy amennyiben az infláció mértéke szükségessé teszi, akkor az év végéig meghosszabbítják a pénzromlás elleni intézkedést. 

A lengyel kormány az infláció elleni küzdelem jegyében számos termék esetében csökkentette az adóterheket, hogy segítsen a fogyasztóknak megküzdeni az elszabaduló árakkal, miközben az üzemanyagárak esetében vissza kellett térnie a magasabb adókulcs alkalmazásához az Európai Bizottság új rendelkezései miatt – írja a Reuters.

Az unió az új adózási szabályok mellett továbbra is zöld utat adott a lengyel kormánynak, hogy adómentessé tegye az alapvető élelmiszereket. 

A lengyel parlamenti választások közeledtével a Morawieczki által vezetett kormány egyre nagyobb hangsúlyt fektet az infláció elleni küzdelemre, miközben a hivatalos adatok szerint a márciusi 16,1 százalékról áprilisban 14,7 százalékra lassult a pénzromlás Lengyelországban. Az intézkedés miatt 10 milliárd zlotytól esik el a lengyel a költségvetés. 

Magyarország más eszközökkel harcol

A magyar kormány több új intézkedést is bevet az infláció elleni harcban, miközben egyes intézkedéseket megszüntet. A Magyar Közlönyből kiderült, hogyan működik az online árfigyelő rendszer július 1-től, és mely termékek tartoznak majd az intézkedés körébe. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfón jelentette be, hogy augusztus 1-jével kivezetik az élelmiszerárstopos termékek körét, mert az előrejelzéseik szerint augusztusra 15 százalékra csökkenhet az infláció.

Gulyás miniszter kiemelte:

Az árstop kivezetésével párhuzamosan a kötelező bolti akciók mértékét 10-ről 15 százalékra emelik. Az intézkedés kiterjed azokra a termékekre is, amelyekhez eddig hatósági áron lehetett hozzájutni. Az akciós ár alapja Gulyás Gergely szerint a bruttó beszerzési ár lesz. A kormány így kerülné el a korábban árstopos termékek brutális áremelkedését.

Rovatok