Index Vakbarát Hírportál

Vízválasztó Németországban: először aratott győzelmet egy választáson a szélsőjobb

2023. június 26., hétfő 06:11

Robert Sesselmannt, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) jelöltjét választották meg Sonneberg járási hivatalvezetőjévé a második fordulóban. Ellenfelét, a CDU-s Jürgen Köppert a Zöldek, az SPD, az FDP és a Baloldal, vagyis az összes többi nagy párt támogatta.

A 10 éves AfD, amellyel radikális nézetei miatt Németország többségi pártjai hivatalosan nem hajlandók együttműködni, a keleti Türingia tartomány Sonneberg körzetében megnyerte az időközi választást. A párt jelöltje a szavazatok 52,8 százalékát szerezte meg – írja a Reuters.

Ez a párt legújabb sikere, amely a szociáldemokrata kancellár, Olaf Scholz, a Zöldekkel és a Szabad Demokratákkal (FDP) kötött kínos koalíciójával szembeni elégedetlenség hullámát lovagolja meg, amelyet a politikával és a költségvetéssel kapcsolatos belső harcok sújtanak.

Elemzők szerint az AfD 19-20 százalékos támogatottsággal, az ellenzéki konzervatívok mögött, a recesszióval, a migrációval és a zöld átállással kapcsolatos félelmeket használja ki a választók körében.

A párt még kancellárjelöltet is tervez állítani a 2025-ös szövetségi választásokon.

Bár a szélsőjobboldali pártok Európa-szerte teret nyertek, az AfD ereje különösen érzékeny Németországban az ország náci múltja miatt. A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster mély megdöbbenésének adott hangot.

Ez egy olyan vízválasztó, amelyet az ország demokratikus politikai erői nem tudnak egyszerűen elfogadni

– mondta az RND médiának.

Jövőre még nagyobbra is nőhetnek

A párt különösen erős az egykori kommunista keleten, a felmérések szerint jövőre három keleti tartományi szavazást is megnyerhet. 

A párt ellenzi a Moszkva elleni gazdasági szankciókat az ukrajnai háború miatt, és vitatja, hogy az emberi tevékenység lenne a klímaváltozás egyik oka.

A belügyi hírszerző ügynökség ebben a hónapban azt mondta, hogy a szélsőjobboldali szélsőségek jelentik a legnagyobb veszélyt a demokráciára Németországban, és figyelmeztette a választókat, hogy ne támogassák az AfD-t.

Az egy évtizede euróellenes pártként alakult párt népszerűsége a 2015-ös menekültválság után megugrott, 2017-ben bejutott a parlamentbe, és hivatalos ellenzékké vált.

(Borítókép: Björn Hücke, az AfD Türingia tartományi elnöke (bal) és Tino Chrupalla, az AfD elnöke (jobb) gratulálnak a türingiai Sonneberg körzet választásának győztesének, Robert Sesselmannnak 2023. június 25-én. Fotó:  Martin Schutt / picture alliance / Getty Images).

 

Rovatok