Index Vakbarát Hírportál

Ismét kritikus a levegőminőség az Egyesült Államokban

2023. június 28., szerda 13:49

Az Egyesült Államok középső és északi részén ismét levegőminőség-riasztást adtak ki helyi idő szerint kedden a Kanadában továbbra is lángoló erdőtüzek miatt.

A Nagy-tavak vidékére újra nagy koncentrációban sodort füstöt a légáramlás, így Minnesota, Michigan és Wisconsin államokban riasztást, illetve figyelmeztetést adtak ki. Minneapolis és St. Paul nagyvárosokban a füstköd ismét megjelent az utcákon, Chicagóban a környezetvédelmi hatóság az „egészségtelen” kategóriába sorolta a levegőminőséget, ami azt jelenti, hogy a finomrészecske-tartalom értéke az 500-as skálán eléri a 200-at.

Chicago vezetése azt kérte a lakosságtól, hogy a gyerekek, idősek és krónikus betegségben szenvedők lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen. A meteorológiai előrejelzés szerint kedd éjszaka a füstöt tartalmazó levegő továbbterjed Illinois, Indiana és Kentucky államok felé.

Az MTI szerint a kanadai hatóságok azt közölték, hogy az országban jelenleg változatlanul mintegy 400 erdőtüzet tartanak nyilván, aminek mintegy fele nincs a tűzoltók ellenőrzése alatt. A hétfői összesítés szerint idén eddig már több mint 76,1 ezer négyzetkilométernyi erdő égett le Kanadában, ami már meghaladja az 1989-es rekordot, amely akkor 75,6 ezer négyzetkilométer volt.

Két hete az időjárási viszonyok miatt az Egyesült Államok szinte teljes keleti részét alacsony magasságban beborította a kanadai erdőtüzek felől érkező füstköd, ami miatt a legmagasabb szintű levegőminőség-riasztást adták ki a hatóságok a többi között New York, Philadelphia és Washington városokra. A füstköd később Norvégiát is elérte. 

Rovatok