Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus füstfelhő érte el Európát

2023. június 28., szerda 21:53

Norvégia után Nagy-Britanniát is elérte az a füstfelhő, amely a kanadai erdőtüzekből származik. New Yorkban komoly gondot okozott, jelentősen romlott miatta a levegő minősége. A hatóságok mindenkit arra kértek, hogy maradjanak zárt térben, és viseljenek maszkot.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Kanadában tomboló erdőtüzekből származó füst pénteken elérte Norvégiát is. A kutatók akkor azt állították, hogy a füstfelhő a következő napokban Európa egyes részeire is átterjed majd. 

A Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet (NILU) légkör- és klímakutatói műszerekkel és egy előrejelzési modellt használva állapították meg a füst növekedését a légkörben. Az elemzők azt várták, hogy Norvégiában a levegőben lévő szennyező részecskék száma nem lesz olyan magas, hogy károsítsa az emberek egészségét, viszont a füstöt enyhe ködként érzékelhetik – írja az Euronews.

Norvégia után Nagy-Britanniát is elérte a füstfelhő. Az előrejelzések szerint a hét hátralévő részében a füst Európa felett a légkör felső szintjén marad. Mivel a füst nagy magasságban jut be a légkörbe, hosszabb ideig képes elhúzódni és nagy távolságokat megtenni.

Joggal adódhat a kérdés, hogy Európában is kialakulhat-e olyan narancssárga égbolt és szennyező levegő a füst miatt, mint amit New Yorkban tapasztaltak.

A szakértők szerint Európában

A JELENSÉG NEM VEZET A LEVEGŐMINŐSÉG JELENTŐS ROMLÁSÁHOZ, MERT A FÜST A LÉGKÖR FELSŐBB RÉTEGEIBEN MARAD, DE a NAPFELKELTÉK ÉS NAPLEMENTÉK AZ ELKÖVETKEZŐ NAPOKBAN LEHETSÉGES, HOGY ÉLÉNKEBB SZÍNŰEK LESZNEK, MINT ÁLTALÁBAN.

New Yorkban fel kellett venni a maszkot

A kanadai erdőtűzből származó füstfelhő miatt New York a második helyen állt az indiai Delhi után a legrosszabb levegőminőség és szennyezettség tekintetében a 100 nyomon követett város közül az IQAir nevű, svájci levegőminőség-technológiai vállalat rangsorában.

A NEW YORK FELETTI LEVEGŐ MINŐSÉGE JÚNIUS 7-ÉN MÉG KISSÉ JAVULT, DE DÉLUTÁNRA GYORSAN ROMLOTT, ÉS A VÁROS EGYES RÉSZEIN A LEVEGŐMINŐSÉGI INDEX MEGHALADTA A 400-AS ÉRTÉKET, AMI A LEGROSSZABB ÉRTÉK VILÁGSZERTE, ÉS NAGYJÁBÓL 58-SZOROSA AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET IRÁNYADÓ ÉRTÉKÉNEK.

A szövetségi kormány levegőminőséget mérő indexe szerint minden 300 feletti érték „veszélyes”. Összehasonlításképpen: a hétvégi index csupán 20 volt.

Egészségügyi tisztviselők figyelmeztettek, hogy a veszélyes levegőminőségi körülmények akut károsak lehetnek a légzőszervi és más, már meglévő betegségekben szenvedők számára. Arra kérték az embereket, hogy maradjanak zárt térben, és viseljenek jól illeszkedő maszkot. 

Rovatok